ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα τιμολόγια ρεύματος: Τέσσερα διαφορετικά χρώματα στους λογαριασμούς - Τι συμφέρει

Νέα τιμολόγια ρεύματος: Τέσσερα διαφορετικά χρώματα στους λογαριασμούς - Τι συμφέρει
pixabay

Έρχονται από 1η Ιανουαρίου 2024 τα νέα τιμολόγια ρεύματος, τα οποία ανάλογα με το χρώμα που θα φέρουν θα έχουν και αντίστοιχες χρεώσεις.

Νέες παρεμβάσεις για μείωση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος ανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Υπενθυμίζεται ότι οι επιλογές είναι τέσσερις και θα εμφανίζονται με διαφορετικό χρώμα στους λογαριασμούς. Αναλυτικά:

Μπλε τιμολόγια σταθερής χρέωσης

Θα έχουμε πλέον το μπλε τιμολόγιο ρεύματος, το οποίο θα είναι σταθερής τιμολόγησης. Θα είναι μια συμφωνία μεταξύ καταναλωτή και παρόχου για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με σταθερή τιμή, ανεξαρτήτως της τιμής που θα έχει στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Είναι η πιο ακριβή η προσφορά ενός σταθερού τιμολογίου, καθώς έχει την εξασφάλιση ο καταναλωτής ότι δε θα δει υπέρογκους λογαριασμούς

Πράσινα τιμολόγια κυμαινόμενης χρέωσης, διαφορετική ανά μήνα

Στο συγκεκριμένο τιμολόγιο θα ενταχθούν όσοι δεν έχουν επιλέξει κάποιον πάροχο. Όσων καταναλωτών δηλαδή λήγει το συμβόλαιο μέσα στο 2024 και δεν έχουν επιλέξει κάποια συγκεκριμένη προσφορά. Θα είναι λοιπόν κυμαινόμενο και η τιμή θα ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ, από όπου θα μπορεί ο καταναλωτής να δει με ποια τιμή θα τιμολογηθεί ανά μήνα. Κάθε μηνά θα δημοσιεύεται διαφορετική τιμή, ανάλογα με τη διακύμανση της χρηματιστηριακής αγοράς.

Κίτρινα τιμολόγια μικτής χρέωσης

Είναι ένα τιμολόγιο που θα είναι κατά βάση κυμαινόμενο. Το οποίο όμως θα κυμαίνεται ανάλογα και με τις προσφορές που μπορεί να επιλέξει ο καταναλωτής για τι τον συμφέρει.

Πορτοκαλί τιμολόγια αποκλειστικά για τους καταναλωτές με έξυπνο μετρητή

Σε αυτό το τιμολόγιο ο καταναλωτής θα πρέπει να έχει τοποθετήσει έξυπνο μετρητή στο ρολόι του, που είναι και το πιο ασφαλές σύστημα, καθώς πληροφορείται τη χρέωση και γίνεται διακύμανσή της χρέωσης σε ημερήσια βάση, και πάλι ανάλογα με την πορεία που έχει το Χρηματιστήριο Ενέργειας.

«Δεν υπάρχει λόγος να βιαστεί κανείς»

Ο δικηγόρος Ορέστης Ομράν μίλησε στο MEGA για τα νέα τιμολόγια ρεύματος, κάνοντας το δικό του σχόλιο:

«Πρόκειται για μία εξέλιξη στην αγορά ενέργειας η οποία αναμενόταν διότι ισχύει σε μεγάλο βαθμό σε άλλα κράτη της ΕΕ και τείνει να αντιμετωπίσει το ευάλωτο της διαμόρφωσης των τιμών. Έπρεπε να ξέρουμε τις τιμές μέχρι χθες 1/12, έπρεπε οι πάροχοι να έχουν ενημερώσει τους καταναλωτές για τις τιμές», είπε αρχικά.

«Οι επιδοτήσεις σταματούν τέλη του χρόνου. Δεύτερον, θα έκανα μία αναλογία με τα τραπεζικά δάνεια, που διαβάζεις τι περιλαμβάνει το καθένα και τι όρους έχει. Υπάρχει το μπλε τιμολόγιο που είναι το σταθερό που είναι και ακριβότερο. Στο πράσινο τιμολόγιο ο πάροχος σε ενημερώνει εκ των προτέρων για το κόστος και μετά σου δίνει περιθώριο κέρδους ανάλογα με την χρηματιστηριακή αγορά. Αν πέσεις μέσα σε αυτό το πλαίσιο πληρώνεις αυτό που έχει καθοριστεί. Αν πέσεις προς τα κάτω θα σε πληρώσει ο πάροχος, αν ανέβεις, τότε θα πληρώσεις εσύ», πρόσθεσε.

«Δεν υπάρχει λόγος να βιαστεί κανείς, πρέπει πρώτα να διαβάσει αυτά που έχουν δώσει οι πάροχοι», είπε στο τέλος ο δικηγόρος.

Σκυλακάκης: «Περιμένετε μέχρι τον Ιανουάριο για να διαλέξετε τιμολόγια ρεύματος»

Σύμφωνα με πληροφορίες της τηλεόρασης του Mega, οι εταιρείες αποθαρρύνουν την επιλογή του «πράσινου» τιμολογίου, που το υπουργείο θεωρεί το πιο ανταγωνιστικό στην περίπτωση που κανείς δεν κάνει τίποτα.

«Το υπουργείο Ενέργειας μάλιστα συστήνει αναμονή μέχρι την 1η Ιανουαρίου για συγκρίσεις στα τιμολόγια», όπως ανέφερε στο MEGA ο αρμόδιος υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης.

«Να περιμένουν οι καταναλωτές να δουν πρώτα τα τιμολόγια του ρεύματος από την 1η Ιανουαρίου και με ένα απλό κλικ μέχρι τέλος Ιανουαρίου μπορούν να διαλέξουν. Δεν χρειάζεται να βιαστούν», σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σχετικές ειδήσεις