ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το… μαρτύριο της σταγόνας για τον Σολτς – Συνεχίζονται οι συνομιλίες για την «τρύπα» των 60 δισ.

Το… μαρτύριο της σταγόνας για τον Σολτς – Συνεχίζονται οι συνομιλίες για την «τρύπα» των 60 δισ.

Η Γερμανία παλεύει με τη δημοσιονομική κρίση από τα μέσα Νοεμβρίου, όταν το ανώτατο δικαστήριο της χώρας έκρινε ότι η χορήγηση 60 δισεκατομμυρίων ευρώ

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ ακύρωσε το ταξίδι του στη διάσκεψη COP28 για το κλίμα και στη Μέση Ανατολή για να συμμετάσχει στις συνομιλίες στο Βερολίνο για την επίλυση της δημοσιονομικής κρίσης της χώρας.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ζήτησε από τον Χάμπεκ να παραμείνει «για να σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος στις συνομιλίες για τον προϋπολογισμό του 2024 μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας σε δήλωσή του την Κυριακή.

Ο Σολτς, ο Χάμπεκ και ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ είχαν συνομιλίες το βράδυ της Κυριακής, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Η Γερμανία παλεύει με τη δημοσιονομική κρίση από τα μέσα Νοεμβρίου, όταν το ανώτατο δικαστήριο της χώρας έκρινε ότι η χορήγηση 60 δισεκατομμυρίων ευρώ (65 δισεκατομμύρια δολάρια) σε αχρησιμοποίητα κεφάλαια της πανδημίας για την προστασία του κλίματος σε ειδικά κονδύλια εκτός του τακτικού προϋπολογισμού είναι αντισυνταγματική.

Το υπουργείο Οικονομικών πάγωσε τον τρέχοντα προϋπολογισμό και τα δύο μεγαλύτερα ειδικά κονδύλια και η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το 2023 προκειμένου να αποκαταστήσει τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους. Ο Λίντνερ έχει εντοπίσει ένα κενό 17 δισεκατομμυρίων ευρώ για το επόμενο έτος και τάσσεται υπέρ της κάλυψης του με περικοπές στις δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας. Οι Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς και οι Πράσινοι του Χάμπεκ θέλουν να αναστείλουν το λεγόμενο «φρένο χρέους», ένα όριο στον καθαρό νέο ομοσπονδιακό δανεισμό, το 2024 και να αναλάβουν νέο χρέος για να καλύψουν το έλλειμμα, προκειμένου να επενδύσουν στη μετάβαση της Γερμανίας στην καθαρή ενέργεια.

Ο Χάμπεκ, ο οποίος είναι επίσης αντικαγκελάριος εξέφρασε την αισιοδοξία του αργά την Κυριακή ότι ο συνασπισμός είναι «σε καλό δρόμο για την επίτευξη συμφωνίας». «Δεν μπορώ να μιλήσω για όλους, αλλά επαναλαμβάνω ότι πιστεύω ότι σημειώνουμε καλή πρόοδο», είπε ο Χάμπεκ σε συνέντευξή του στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ARD. «Είναι μια επίπονη διαδικασία, αυτό είναι ξεκάθαρο, αλλά σημειώνει πρόοδο».

Ο Χάμπεκ είχε προγραμματίσει να συμμετάσχει στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στο Ντουμπάι την Τρίτη, ακολουθούμενη από επισκέψεις στο Ομάν, τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ. Το ταξίδι αναβλήθηκε για την επόμενη πιθανή ημερομηνία, είπε η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.