ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος - Τι ισχύει - Ποιο συμφέρει

Τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος - Τι ισχύει - Ποιο συμφέρει

Έρχονται τα νέα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος - Ποιο συμφέρει οικονομικά

Στην ΕΡΤ μίλησε ο ενεργειακός επιθεωρητής, Βαγγέλης Πάνος για τα νέα, χρωματιστά τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος που θα ισχύουν από το νέο έτος. Ο κ. Πάνος τόνισε ότι «καταρχήν έχουμε το μπλε χρώμα που αφορά μια σταθερή τιμή τιμολογίου για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Εδώ θα είναι λογικά πιο υψηλή η τιμή από όλα τα υπόλοιπα τιμολόγια. Ενέχει όμως το ρίσκο μιας μελλοντικής αύξηση τιμών, έτσι ώστε ο προμηθευτής έχει βάλει και το ρίσκο του μέσα. Επομένως, όποιος επιλέξει αυτό το τιμολόγιο μπορεί να ξεκινήσει με μια υψηλή τιμή. Αν ανέβει αρκετά η τιμή της ενέργειας θα βρεθεί κερδισμένος», υπογράμμισε.

Συνέχισε λέγοντας ότι «το κίτρινο χρώμα είναι αυτό το οποίο συνδέεται με την τιμή χονδρεμπορικής και ως αποτέλεσμα αυτού θα μεταβάλλεται κάθε μήνα και θα γίνεται εκκαθάριση στο τέλος του μήνα. Επομένως ο πάροχος δίνει στην αρχή του μήνα μια τιμή αρχικά, στο τέλος του μήνα γίνεται εκκαθάριση, και ο ωφελούμενος θα πληρώσει πραγματικά το κόστος της ενέργειας βάσει χρηματιστηριακής τιμής, είπε.

Για τους λογαριασμούς με πορτοκαλί χρώμα, ανέφερε ότι «αφορά όσους έχουν τοποθετήσει “έξυπνους” μετρητές και η χρέωση γίνεται ανά ημέρα. Αφορά λίγους καταναλωτές, κυρίως αυτούς που έχουν βάλει φωτοβολταϊκά και όσους έχουν νέες κατοικίες και τους φέρνουν τώρα τις νέες παροχές. Είναι η πιο αντικειμενική μέτρηση, γιατί ο καταναλωτής μπορεί κάθε ώρα της ημέρας εκείνη ακριβώς τη στιγμή την τιμή της ενέργειας και να πράττει ανάλογα».

Κατέληξε λέγοντας ότι «τελευταίο είναι το πράσινο χρώμα. Εδώ ανακοινώνουν οι πάροχοι την τιμή της ενέργειας την πρώτη του μήνα, η τιμή παραμένει σταθερή όλο το μήνα, αλλά μπορεί τον επόμενο να αλλάξει. Οι καταναλωτές μπορούν να βλέπουν τις τιμές όλων των παρόχων και στο site της ΡΑΕ, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, να συγκρίνουν, και ανά μήνα αν θέλουν να κάνουν και κάποια αλλαγή σε πάροχο ή σε πρόγραμμα».