ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρικό ρεύμα: Χαμένοι στα... χρώματα οι καταλανωτές - Ποιο τιμολόγιο συμφέρει

timologio
MEGA

Οι καταναλωτές προσπαθούν να καταλάβουν τι αλλάζει από την πρώτη Ιανουαρίου, κυριολεκτικά χαμένοι στα χρώματα των τιμολογίων

Την πρωτοχρονιά οι καταναλωτές θα κληθούν να επιλέξουν τιμολόγια ρεύματος με το αλαλούμ να συνεχίζεται σε ότι αφορά τα χρώματα που θα κληθούν να επιλέξουν.

Οι καταναλωτές προσπαθούν να καταλάβουν τι αλλάζει από την πρώτη Ιανουαρίου, κυριολεκτικά χαμένοι στα χρώματα των τιμολογίων, αναφέρει το MEGA.

Αν και η αντίστροφη μέτρηση για τα νέα τιμολόγια έχει ήδη αρχίσει, οι περισσότεροι καταναλωτές φαίνεται πως δεν έχουν αποφασίσει το χρώμα που θα διαλέξουν.

Οι καταναλωτές καλούνται να διαλέξουν το μπλε σταθερό τιμολόγιο, το πράσινο το ειδικό, το κίτρινο το κυμαινόμενο και το πορτοκαλί το δυναμικό τιμολόγιο.

Στο ειδικό πράσινο τιμολόγιο θα εισαχθούν όσοι καταναλωτές δεν διαλέξουν χρώμα. Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας ο καταναλωτής θα γνωρίζει στις αρχές του μήνα τι πληρώνει στον πάροχο αλλά και το κυριότερο τι τιμές προφέρουν οι υπόλοιποι πάροχοι.

Ο καταναλωτής θα έχει την επιλογή να αλλάξει είδος τιμολογίου ανά πάσα στιγμή εκτός της περίπτωσης του μπλε σταθερού τιμολογίου.

Οι καταναλωτές ζητούν αναλυτική ενημέρωση από τους παρόχους.

«Οι εταιρείες είναι αυτές που θα έπρεπε να τρέχουν πίσω από τους πολίτες και όχι να κάθεται ο πολίτης και να κυνηγάει τις εταιρείες αν θα αλλάξουν οι τιμές», τονίζει ένας καταναλωτής.

Οι επιδοτήσεις θα συνεχίσουν να ισχύουν μόνο για τους δικαιούχους του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου, ενώ θα υπάρξει άλλη μια κατηγορία που θα αφορά τις οικογένειες με τέσσερα παιδιά και άνω.

Σε τι χρησιμεύουν τα διαφορετικά χρώματα;

Διευκόλυνση καταναλωτή και καλύτερη σύγκριση τιμολογίων.

Μπορώ να επιλέξω άλλο τιμολόγιο από αυτό που έχω;

Ο καταναλωτής θα μπορεί να αλλάξει τιμολόγιο, από αυτό που είχε οποτεδήποτε το επιθυμεί. Εξαίρεση είναι τα σταθερά τιμολόγια.

Θα πρέπει να αλλάζω κάθε μήνα πάροχο για να βρω τον φθηνότερο;

Μπορεί ο καταναλωτής να το κάνει. Μάλιστα το πράσινο τιμολόγιο δίνει άμεση σύγκριση τιμών παρόχων.

Θα υπάρχει κάποιο εργαλείο επαλήθευσης & σύγκρισης τιμών;

Ο καταναλωτής θα έχει στην «φαρέτρα» του τα εξής εργαλεία: κωδικός QR και τον ιστότοπο ΡΑΑΕΥ.