ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση στον κατώτατο μισθό έως 6,5% στο 2024

Αύξηση στον κατώτατο μισθό έως 6,5% στο 2024

Τρία σενάρια αύξησης του κατώτατου μισθού το 2024 εξετάζει η κυβέρνηση

Αύξηση στον κατώτατο μισθό έως 6,5% επεξεργάζεται η κυβέρνηση και έως τα τέλη του Φεβρουαρίου οι αποφάσεις θα είναι ανακοινώσιμες, ενόψει ευρωεκλογών, τονίζει σε δημοσίευμά της η «Απογευματινή».

Τα σενάρια είναι τρία, λέει η εφημερίδα:

  • Το πρώτο αφορά σε αύξηση στον κατώτατο μισθό των 780 ευρώ κατά 5%. Αυτός φτάνει έτσι στα 820 ευρώ, ενώ η ενεργοποίηση των τριετιών σε όσους τις δικαιούνται αυξάνουν τον κατώτατο κατά 82 ευρώ. Άρα κατώτατος και τριετία δίνουν 902 ευρώ σύνολο βασικού μισθού.
  • Το δεύτερο σενάριο αφορά σε αύξηση 6%. Έτσι, ο κατώτατος μισθός αυξάνεται στα 825 ευρώ και με μία τριετία φτάνει τα 907,5 ευρώ.
  • Το τρίτο σενάριο κάνει λόγο για αύξηση κατώτατου μισθού κατά 6,5%, άρα από τα 780 ευρώ θα αυξηθεί στα 830 ευρώ και με την τριετία θα ανέλθει στα 913 ευρώ.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού φέρνει επίσης αύξηση του επιδόματος ανεργίας, το βοήθημα ανεργίας για τους αυτοαπασχολούμενους, τα προγράμματα νέων θέσεων εργασίας, το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας, το βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας, ειδικά εποχικά βοηθήματα για μισθωτούς τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, οικοδόμους, δασεργάτες, το επίδομα μητρότητας, το επίδομα γονικής άδειας, τις ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη, την παροχή διαθεσιμότητας, την αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας της ΔΥΠΑ, την αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας.

Για τις τελικές αποφάσεις θα ερωτηθούν οι εργοδοτικοί φορείς του ιδιωτικού τομέα, η Τράπεζα της Ελλάδος, ο ΙΟΒΕ, ο ΣΕΒ, η Ενωση Εμπορικών Συλλόγων Ελλάδας, τα Επιμελητήρια και η ΓΣΕΕ. Θα συνεκτιμηθεί ασφαλώς η πορεία της ανάπτυξης, η εξέλιξη του πληθωρισμού και οι αντοχές των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα στην αύξηση του μισθολογικού κόστους.

Όσον αφορά στις τριετίες, ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης έχει δηλώσει στην εφημερίδα ότι «δεν μπορούν να τις αρνηθούν οι εργοδότες γιατί είναι νόμος. Αν γίνει καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας για τέτοια άρνηση, αμέσως θα δράσουμε και αμέσως θα επιβληθούν πρόστιμα. Δεν είναι εθελοντική η εφαρμογή της τριετίας, είναι υποχρεωτική».