ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετραλιάς για προϋπολογισμό 2024: «Αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει μία πολιτική συνέπειας»

Πετραλιάς για προϋπολογισμό 2024: «Αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει μία πολιτική συνέπειας»
EUROKINISSI.

«Ο προϋπολογισμός είναι από τους πλέον αξιόπιστους της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο Υφυπουργός Οικονομικών, μιλώντας για τον προϋπολογισμό 2024.

Ο Υφυπουργός Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς, στάθηκε στην «πολιτική αξιοπιστίας, συνέχειας και συνέπειας της κυβέρνησης» όσον αφορά τον κρατικό προϋπολογισμό του 2024, μιλώντας σήμερα (14/12) από το βήμα της Βουλής.

«Ο προϋπολογισμός είναι από τους πλέον αξιόπιστους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κυβέρνηση αποδεικνύει και στην πράξη ότι εφαρμόζει μία πολιτική συνέχεια και συνέπειας.

Ενισχύει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, την κοινωνική συνοχή, μειώνει τις ανισότητες, βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, διανέμει δίκαια τον πλούτο για μία ισχυρή Ελλάδα που πρωταγωνιστεί», τόνισε ο κ. Πετραλιάς, μεταξύ άλλων.

Ακόμη, υπογράμμισε ότι «ο προϋπολογισμός του 2024 είναι από απόλυτα ευθυγραμμισμένος με του στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας που κατατέθηκε πριν από τις εκλογές του Απριλίου» και «επιδεικνύει την προσήλωση όλων μας στη δημοσιονομική σταθερότητα, που αποτελεί εθνικό κεκτημένο και όλοι πρέπει να διαφυλάξουμε». Ο κ. Πετραλιάς επεσήμανε ότι οι προβλέψεις του προϋπολογισμού «έχουν πιστοποιηθεί και από το Eurogroup και την ανάλυση της Κομισιόν, τον Νοέμβριο».

Ο κ. Πετραλιάς ανέφερε ότι «ο προϋπολογισμός του 2024 είναι ο πρώτος έπειτα από δεκατρία χρόνια, που το αξιόχρεο της χώρας έχει ανακτήσει την επενδυτική του βαθμίδα», σημειώνοντας πως αυτό «είναι ένα επίτευγμα της συλλογικής προσπάθειας της ελληνικής κοινωνίας αλλά και της αποτελεσματικότητας της δημοσιονομικής πολιτικής των τελευταίων ετών».

Αυτό σημαίνει «φθηνότερη πρόσβαση του δημοσίου και του χρηματοπιστωτικού συστήματος στις αγορές ομολόγων από τις υφιστάμενες και σε νέες αγορές πολλών χωρών, αύξηση επενδύσεων και εισοδήματος στα νοικοκυριά», προσέθεσε.

«Η ελληνική οικονομία είναι σε καλύτερη θέση και αυτό αποτελεί μία παραδοχή και επιβράβευση των επιλογών της κυβέρνησης, αλλά και των επιλογών των πολιτών», σημείωσε ο Υφυπουργός και συμπλήρωσε πως «η Ελλάδα δεν είναι ο ουραγός της Ευρώπης, αλλά πρωτοπόρος».

Ο κ. Πετραλιάς, αναφερόμενος στα οικονομικά μεγέθη μεγέθυνσης της οικονομίας, υπογράμμισε πως «πλέον, έχουμε το τρίτο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς το 2021 καλύψαμε τις απώλειες της πανδημίας με ανάπτυξη 8,4%, το 2022 πετύχαμε ανάπτυξη κατά 5,6% έναντι 3,4 του μέσου όρου της Ευρωζώνης και το 2023 εκτιμάται ότι θα έχουμε ανάπτυξη 2,4% έναντι 0,6%, δηλαδή τετραπλάσια».

Το 2024, εκτιμάται ανάπτυξη του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος ύψους 222,8 δισ. ευρώ για εφέτος και 233,8 δισ. ευρώ για το 2024, υψηλότερο περίπου κατά 30% ή κατά 50 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το 2019».

Για τις επενδύσεις, ο κ. Πετραλιάς σχολίασε ότι «ενώ μέχρι το 2019 μειώνονταν συνεχώς, εφέτος αναμένεται να ανέλθουν σε 31,7 δισ. ευρώ και το 2024 σε 37,4 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 90% σε σύγκριση με το 2019.

«Να βλέπουμε τι γίνεται διεθνώς», ανέφερε για τον πληθωρισμό

Οι επενδυτικοί πόροι του ΠΔΕ, που μετά βίας προσέγγιζαν τα 6 δισ. ευρώ έως το 2019, αναμένεται το 2024 να ανέλθουν σε 12,2 δισ. ευρώ, δηλαδή διπλάσιοι συγκριτικά με την προηγούμενη δεκαετία. Οι αμοιβές εξαρτημένης εργασίας αναμένεται να ανέλθουν σε 77,5 δισ. ευρώ εφέτος, αυξημένες κατά 10 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το 2019, με ποσοστό αύξησης 7,5% εφέτος.

Το ποσοστό ανεργίας διαμορφώνεται τον Οκτώβριο σε μονοψήφιο ποσοστό, ύψους 9,6%, κάτι που έχουμε να παρατηρήσουμε από το 2009 πριν από τη δημοσιονομική κρίση.

Οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχουν αυξηθεί στα 189,5 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, έναντι 139,7 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2019, δηλαδή κατά 50 δισ. ευρώ σε τέσσερα χρόνια» και όλα αυτά με την σχέση χρέους – ΑΕΠ να ανέρχεται εφέτος σε 160,3% (20% χαμηλότερα από το 2019 παρά την υγειονομική και ενεργειακή κρίση) και με στόχο να μειωθεί σε 152,3% το 2024 και κάτω από 140% του ΑΕΠ έως το 2026.

Ο Υφυπουργός σχολίασε ότι «αυτά τα επιτεύγματα έγιναν, παράλληλα ενισχύοντας τα χαμηλότερα και πιο αδύναμα εισοδήματα αλλά και τη μεσαία τάξη, με μόνιμες μειώσεις φόρων και εισφορών αλλά και αυξήσεις αμοιβών», απαριθμώντας τις παροχές που έχουν εξαγγελθεί ή και προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2024.

Σχολιάζοντας τα υψηλά επίπεδα του πληθωρισμού και τις επιπτώσεις στην οικονομία και τα εισοδήματα των νοικοκυριών, κάλεσε «να βλέπουμε τι γίνεται διεθνώς. Συγκεκριμένα, έχουμε ετήσιο πληθωρισμό ύψους 4,1%, όμως, έναντι 5,6% του μέσου όρου της Ευρωζώνης και 6,5 της Ένωσης».

Επιπλέον, προέβλεψε ότι το 2024 θα υπάρξει αποκλιμάκωση κατά 2,6% έναντι 3,2% της Ευρωζώνης και 3,5% της Ένωσης» και αναφέρθηκε εκτενώς στα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης, που το τρέχον έτος ανήλθαν σε 2,6 δισ. ευρώ και το 2024 θα συνεχισθούν.

Για την πάταξη της φοροδιαφυγής, τόνισε ότι «σε λίγα χρόνια, θέλουμε να είναι μία αναχρονιστική έννοια», μιλώντας στις ρυθμίσεις και τα μέτρα που λαμβάνονται σε αυτό το πλαίσιο. Επίσης, στάθηκε στην αύξηση των δαπανών για την υγεία, την παιδεία αλλά και τη συνταξιοδοτική δαπάνη.

Ο κ. Πετραλιάς σημείωσε ότι είμαστε μία από τις λίγες χώρες, που στον προϋπολογισμό του 2024 έχουμε προβλέψεις για μελλοντικές φυσικές καταστροφές. Ακόμη, περιλαμβάνεται και η περιβαλλοντική διάσταση όλων των προγραμμάτων των Υπουργείων και της αποτελεσματικότητας.

Σχετικές ειδήσεις