ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fitch: Αναβάθμισε τις τέσσερις συστημικές τράπεζες

Fitch: Αναβάθμισε τις τέσσερις συστημικές τράπεζες

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε το outlook των ελληνικών συστημικών τραπεζών 

Σε «θετικό» από «σταθερό» αναβαθμίστηκε το outlook για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες από τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης Fitch, λίγες ημέρες μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Σύμφωνα με τον οίκο, η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank παραμένουν στη βαθμίδα BB, ενώ η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς στην BB-, με τις προοπτικές όλων τους να αναβαθμίζονται σε θετικές από σταθερές.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι η αναθεώρηση του outlook αντανακλά την άποψη του οίκου αξιολόγησης ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα θα είναι επωφελής για το λειτουργικό περιβάλλον των ελληνικών τραπεζών, βελτιώνοντας το επιχειρηματικό κλίμα της χώρας και υποστηρίζοντας συνεπώς τις τράπεζες στο να αυξήσουν τον κύκλο εργασιών τους χωρίς να διακυβεύονται τα προφίλ κινδύνου τους.

Σε συνδυασμό με τη διαρκώς βελτιωμένη οικονομική εμπιστοσύνη και τις ισχυρές αποδόσεις στον τομέα των επενδύσεων, θα οδηγήσουν πιθανότατα σε αναβάθμιση της αξιολόγησης του λειτουργικού περιβάλλοντος εντός του ορίζοντα αξιολόγησης. Με τη σειρά του, ένα πιο ευνοϊκό λειτουργικό περιβάλλον αναμένεται να στηρίζει τη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού μοντέλου των τραπεζών, την ανθεκτικότητα της κερδοφορίας τους και τη δημιουργία κεφαλαίου.

Παράλληλα, ο οίκος σημειώνει πως η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, μειώνει τα ρίσκα γύρω από το μεγάλο χαρτοφυλάκιο εγχώριων κρατικών ομολόγων που κατέχουν οι τράπεζες.