ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα θέρμανσης με ρεύμα: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις - Ποιοι οι δικαιούχοι

Επίδομα θέρμανσης με ρεύμα: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις - Ποιοι οι δικαιούχοι

Έρχεται στις αρχές Ιανουαρίου το επίδομα θέρμανσης με ηλεκτρικό ρεύμα

Στις αρχές Ιανουαρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα myΘέρμανση για την υποβολή αιτήσεων από 1.200.000 νοικοκυριά που χρησιμοποιούν ρεύμα και ηλεκτρικές συσκευές για να θερμανθούν. Το ύψος του επιδόματος, σύμφωνα με την «Απογευματινή», κυμαίνεται από 45 έως 480 ευρώ το τρίμηνο, ανάλογα με τη σύνθεση της οικογένειας και την περιοχή που βρίσκεται η κατοικία του νοικοκυριού (βάσει συντελεστή βαθμοημέρας κλπ.)

Η ενίσχυση θα φανεί ως έκπτωση στους λογαριασμούς του ρεύματος και έρχεται να καλύψει καταναλώσεις για το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως και 31 Μαρτίου 2024. Όσοι χρησιμοποιούν κλιματιστικό, αντλία θερμότητας ή θερμαντικό σώμα με ηλεκτρικό ρεύμα για να ζεσταθούν, θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Δικαιούχοι

Περίπου 1,2 εκατ. νοικοκυριά που πληρούν σωρευτικά τα εξής εισοδηματικά κριτήρια:

  • Οικογενειακό εισόδημα για τους άγαμους 16.000 ευρώ, τους έγγαμους 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
  • Κύκλο εργασιών από επιχειρηματική δραστηριότητα έως 80.000 ευρώ το χρόνο (μόνο για ελεύθερους επαγγελματίες).
  • Σύνολο αξίας ακίνητης περιουσίας έως 200.000 ευρώ για τους άγαμους και έως 300.000 για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Ύψος της έκτακτης ενίσχυσης

Για κάθε μήνα ανέρχεται σε 60 ευρώ επί της βαθμοημέρας του κάθε οικισμού. Σε οικισμούς με δριμύ ψύχος (συντελεστής βαθμοημερών άνω του ενός), το ύψος της ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 25% για τους δικαιούχους που διαμένουν σε αυτούς και δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 160 ευρώ ανά μήνα και τα 480 ευρώ σε τριμηνιαία βάση. Έτσι, η τρίμηνη ενίσχυση κυμαίνεται από 45 έως 480 ευρώ.

Εξαιρέσεις

Από την έκτακτη ενίσχυση εξαιρούνται όσοι/όσες λαμβάνουν το επίδομα θέρμανσης για πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άλλες μορφές θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2023/2024. Επιπρόσθετα, εξαιρούνται όσοι/όσες ανήκουν στα Κοινωνικά Τιμολόγια, οι οποίοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν επιδότηση μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

Ψηφιακή πλατφόρμα

Αιτήσεις γίνονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myΘέρμανση της ΑΑΔΕ. Κάθε νοικοκυριό μπορεί να υποβάλλει μόνο μία αίτηση, καταχωρίζοντας τον αριθμό παροχής της κύριας κατοικίας του.