ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ασφάλιση σπιτιού: 5 πράγματα που δεν γνωρίζατε και πώς θα αποκτήσετε το πρόγραμμα που σας ταιριάζει

Ασφάλιση σπιτιού: 5 πράγματα που δεν γνωρίζατε και πώς θα αποκτήσετε το πρόγραμμα που σας ταιριάζει

Ίσως η πιο… παρεξηγημένη από όλες τις ασφάλειες είναι εκείνη που αφορά στο σπίτι μας. Παρόλο που στην Ελλάδα, η ανάγκη για ασφάλιση σπιτιού είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική, οι περισσότεροι από εμάς δεν τη θεωρούμε απαραίτητη. Σήμερα, όμως, καθώς η νοοτροπία μας αλλάζει στην γενικότερη πορεία προς τη βιωσιμότητα, αλλάζει και ο τρόπος που βλέπουμε το σπίτι μας, την εστία μας.

Τα τελευταία χρόνια, άλλωστε, οι περισσότεροι -αν όχι όλοι- συνειδητοποιήσαμε ότι το σπίτι μας είναι κάτι πολύ περισσότερο από έναν χώρο που αποτελείται από τούβλα, κεραμίδια και τοίχους. Σε ένα πρώτο επίπεδο, είναι ο χώρος στον οποίο επιστρέφουμε κάθε μέρα μόλις ολοκληρώσουμε τις επαγγελματικές υποχρεώσεις μας. Έτσι, λειτουργεί ως χώρος αποφόρτισης και χαλάρωσης, ή αλλιώς ως καταφύγιο από τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, συνειδητοποιούμε ότι το σπίτι μας είναι ο χώρος που μας επιτρέπει να είμαστε ο εαυτός μας. Εκεί που μπορούμε να απολαύσουμε ελεύθερα, χωρίς να περιοριζόμαστε από κάποιον ή κάτι, το αγαπημένο μας χόμπι όπως το παίξιμο κάποιου μουσικού οργάνου ή η ζωγραφική. ‘Η πιο ολιστικά, το σπίτι είναι ο χώρος που εκφράζει την προσωπικότητά μας και στεγάζει τα όνειρα και τις επιθυμίες μας.

Σε ένα τρίτο επίπεδο, αποτελεί τόσο χώρο αλληλεπίδρασης με αγαπημένα μας πρόσωπα όσο και χώρο που τα προφυλάσσει από έκτακτα συμβάντα. Είναι ο χώρος στον οποίο οι κοντινοί μας άνθρωποι αισθάνονται ασφαλείς και έτσι μπορούμε να δημιουργήσουμε μαζί όμορφες στιγμές, τις οποίες θα τις θυμόμαστε για αρκετό καιρό -αν όχι για πάντα.

Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη τα απρόβλεπτα και έντονα φυσικά φαινόμενα των τελευταίων ετών, αναπόφευκτα αρχίσαμε να επαναπροσδιορίζουμε τόσο την αξία του σπιτιού όσο και τη σχέση μας μαζί του. Έτσι, καταλαβαίνουμε πόσο σημαντική είναι η προστασία του χώρου μας, των παιδιών μας και γενικότερα των κοντινών μας ανθρώπων. Δεν είναι «μία ακόμα» δαπάνη, αλλά μία επένδυση που προστατεύει όσους και όσα αγαπάμε, προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής και μας κινητοποιεί να βλέπουμε το μέλλον με αισιοδοξία.

Ας δούμε, όμως, πιο συνοπτικά, πέντε στοιχεία που αφορούν στην ασφάλιση σπιτιού και τα οποία, πιθανώς, δεν γνωρίζαμε έως τώρα:

#1 Η ασφάλιση σπιτιού μάς αφορά όλους

Αν και στη χώρα μας υπάρχει βαθιά ριζωμένη η εικόνα του ιδιόκτητου σπιτιού, δεν είναι αμελητέο το ποσοστό των ανθρώπων που ενοικιάζουν. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι αρκετά διαδεδομένη η άποψη ότι η ασφάλιση της κατοικίας αφορά μόνο τους ιδιοκτήτες και όχι τους ενοικιαστές, καθώς οι πρώτοι είναι αυτοί που έχουν την υποχρέωση να επιδιορθώνουν όποια βλάβη προκύψει.

Ωστόσο, η ασφάλιση κατοικίας δεν περιλαμβάνει μόνο το κτήριο, που όντως αφορά τον ιδιοκτήτη, αλλά και το περιεχόμενό της, που ανήκει στον ενοικιαστή, όπως έπιπλα, κοσμήματα και ηλεκτρικές συσκευές. Έτσι, αν ο ενοικιαστής έχει ασφαλίσει το σπίτι του, θα έχει τη δυνατότητα να αποζημιωθεί σε περιπτώσεις όπως διάρρηξη, πυρκαγιά, πλημμύρα ή όποια άλλη δυσάρεστη αφορμή προκαλέσει ζημιές στο περιεχόμενο του σπιτιού του.

#2 Η ασφάλιση σπιτιού είναι απαραίτητη

Μία άποψη που επικρατεί ευρέως υποστηρίζει πως αν κάποιος έχει λάβει όλα τα μέτρα για να προστατεύσει το σπίτι του από τους εξωγενείς παράγοντες, με βάση τη νομοθεσία και τις παραμέτρους που θέτει, τότε αυτό είναι ασφαλές, οπότε δεν χρειάζεται να το ασφαλίσει. Όμως, με την κλιματική αλλαγή να είναι μία πραγματικότητα και φαινόμενα όπως οι σεισμοί και οι πλημμύρες να μην είναι άγνωστα, ειδικά στη χώρα μας - σε αντίθεση με τις επιπτώσεις τους - η ασφάλεια είναι πλέον ρευστή, όπως και η ίδια η πραγματικότητα.

Δεδομένου ότι ένα σπίτι -κυρίως ιδιόκτητο- περνάει με το πέρασμα του χρόνου στα παιδιά μας, γιατί να το αφήσει κάποιος να… λειτουργεί στον αυτόματο;

Αντίθετα, ασφαλίζοντας το σπίτι μας, μπορούμε να είμαστε περισσότερο ήρεμοι και σίγουροι για το μέλλον, γνωρίζοντας ότι μία αξιόπιστη εταιρεία θα στηρίζει έμπρακτα την προσπάθειά μας να προστατεύσουμε όσους και όσα αγαπάμε. Τελικά, μήπως η ασφάλεια και η αισιοδοξία δεν είναι καθόλου περιττές;

#3 Η ασφάλιση σπιτιού μάς συμφέρει

Πολλοί μπορεί να πιστεύουμε ότι η ασφάλιση κατοικίας είναι «ακριβή», ειδικά αν δεν έχουμε ασχοληθεί σοβαρά με το ζήτημα. Η αλήθεια όμως είναι ότι το ασφάλιστρο διαμορφώνεται με βάση τις ανάγκες μας, ενώ σαφώς είναι προτιμότερο να πληρώνει κάποιος ένα χαμηλό ασφάλιστρο ανά κάποια διαστήματα παρά να υποχρεωθεί να διαθέσει υπέρογκα ποσά σε αναγκαίες και επείγουσες επισκευές.

Στο πλαίσιο, δε, της εμφάνισης ακραίων φυσικών φαινομένων, προωθείται η ασφάλιση του σπιτιού εξοικονομώντας χρήματα. Μάλιστα, όσοι είναι ιδιοκτήτες κατοικίας κι έχουν ασφαλίσει το σπίτι τους μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου, θα πληρώσουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ έως και 10% για το 2024. Σημειώνεται πως για να υπάρχει έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για το 2025, αρκεί το σπίτι μας να έχει ασφαλιστεί εντός του 2024 για διάστημα 3-12 μηνών.

Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητη η επιλογή του κατάλληλου προγράμματος που συνδυάζει την εξοικονόμηση χρημάτων με την προστασία έναντι των φυσικών φαινομένων. Επιλέγοντας την ολοκληρωμένη ασφάλιση σπιτιού που προσφέρει η Generali με γνώμονα την πλήρη προστασία από φυσικά φαινόμενα και σεισμό, προβλέπεται έκπτωση έως 20% στα ασφάλιστρα με ταυτόχρονη μείωση στον ΕΝΦΙΑ έως 10%.

#4 Η ασφάλιση σπιτιού είναι απλή διαδικασία

Η ασφάλιση σπιτιού μπορεί να είναι μία απλούστατη διαδικασία, αρκεί να απευθυνθούμε σε εξειδικευμένους επαγγελματίες με εμπειρία, που δεν θα μας μπερδέψουν με πολύπλοκες λεπτομέρειες, που εκτός των άλλων θα δαπανήσουν τον προσωπικό μας χρόνο. Υπό αυτό το πρίσμα, η Generali προσφέρει προσωποποιημένη εξυπηρέτηση μέσω εξειδικευμένων συμβούλων που είναι δίπλα μας και ανταποκρίνονται γρήγορα ό,τι κι αν συμβεί, αλλά και άμεση τεχνική υποστήριξη όλο το 24ώρο για κάθε πιθανή ζημιά στο σπίτι.

#5 Υπάρχουν προγράμματα βάσει των εκάστοτε αναγκών

Ένας πραγματικά εξειδικευμένος σύμβουλος ακούει τις ανάγκες του εκάστοτε πελάτη και προτείνει αξιόπιστες και καινοτόμες λύσεις βάσει των χαρακτηριστικών του σπιτιού. Έτσι και οι σύμβουλοι της Generali, οι οποίοι προτείνουν προσωποποιημένους και ολοκληρωμένους συνδυασμούς καλύψεων σε εξαιρετικά ανταγωνιστική τιμή. Έτσι, έχουμε την ευκαιρία να επενδύσουμε στην ασφάλιση σπιτιού που είναι η καταλληλότερη για εμάς, επιλέγοντας από μία ευρεία γκάμα παροχών, υπό την καθοδήγηση των εξειδικευμένων συμβούλων της εταιρείας, που είναι δίπλα μας, ακριβώς για να μας ακούσουν και να μας συμβουλεύσουν.

Μέσα από την ολοκληρωμένη ασφάλιση σπιτιού, αισθανόμαστε σιγουριά για το μέλλον κι επιτρέπουμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα να εξελίσσονται, καθώς αισθάνονται κι αυτά ασφαλή. Γι’ αυτό απευθυνόμαστε σε εταιρείες όπως η Generali που κάνουν την καθημερινότητά μας μοναδική και πιο απλή, κάνουν την καθημερινότητά μας καλύτερη και το σπίτι μας ασφαλέστερο.