ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλη κυκλοφορίας: Ποια θα είναι η παράταση για την πληρωμή τους - Οι αλλαγές στα πρόστιμα

Τέλη κυκλοφορίας: Ποια θα είναι η παράταση για την πληρωμή τους - Οι αλλαγές στα πρόστιμα
INTIME.

Τέλη κυκλοφορίας: Λίγες ημέρες αντί για λίγες εβδομάδες το νέο περιθώριο χρόνου για εξοφληθούν

Αλλάζουν όσα ξέραμε με τις παρατάσεις που δίνονται παραδοσιακά κάθε χρόνο για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας των Ι.Χ.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά αντί για παράταση εβδομάδων, τελικά θα δοθεί μόνο ολιγοήμερη παράταση στην προθεσμία για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας 2024.

«Ενδεχομένως να δοθεί παράταση στη διαδικασία καταβολής των τελών κυκλοφορίας για κάποιες ημέρες πριν λήξει η προθεσμία στις 31 Δεκεμβρίου» δήλωσε αρχικά ο Χάρης Θεοχάρης για να συνεχίσει: «Θα σας παραπέμψω σε μία διάταξη που θα κατατεθεί ενδεχομένως και σήμερα και θα ψηφιστεί την Τετάρτη. Ο σκοπός μας είναι να μην έχουμε συνεχείς παρατάσεις και να πάμε σε ένα σύστημα το οποίο σε κάθε περίπτωση να είναι πάγιο, ώστε να μη χρειάζονται παρατάσεις», ανέφερε ο υφυπουργός, Χάρης Θεοχάρης.

Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι «καθώς φέρνουμε όλες αυτές τις ρυθμίσεις λίγες μέρες πριν λήξει η προθεσμία, ενδεχομένως για κάποιες μέρες να έχουμε και μία παράταση στη διαδικασία».

Κλιμακωτό πρόστιμο ανάλογα με τις ημέρες καθυστέρησης της πληρωμής

Κλιμακωτό πρόστιμο, ανάλογα με τις ημέρες καθυστέρησης της πληρωμής, σχεδιάζει το Υπουργείο Οικονομικών για την εκπρόθεσμη καταβολή των τελών κυκλοφορίας οχημάτων, προωθώντας και περιορισμένες αλλαγές στο ετήσιο χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των τελών, ορίζοντας νέα καταληπτική ημερομηνία.

Όπως τόνισε ο κ. Θεοχάρης, θα προωθηθεί διάταξη στη Βουλή η οποία θα θέτει τέλος στις συνεχείς παρατάσεις, καθιερώνοντας ένα νέο σύστημα το οποίο –σε κάθε περίπτωση– να είναι πάγιο, ώστε να μη χρειάζονται παρατάσεις, μιλώντας στο 1ο Πρόγραμμα.

Όσον αφορά την κλιμάκωση του προστίμου εκπρόθεσμης πληρωμής των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, επισημαίνεται ότι όσο νωρίτερα γίνεται η εξόφληση μετά την λήξη της προθεσμίας, τόσο μικρότερη θα είναι η προσαύξηση στα τέλη κυκλοφορίας.

Για παράδειγμα, για περιορισμένη καθυστέρηση έως και δέκα ημέρες, να μην επιβάλλεται πρόστιμο. Για έναν μήνα καθυστέρησης, το πρόστιμο να ανέρχεται στο ήμισυ των ετήσιων τελών και στο δίμηνο, να «κλειδώνει» στο διπλάσιο της αξίας του τέλους.

Σήμερα, το χρηματικό πρόστιμο για τα απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας ανέρχεται στο διπλάσιο της αξίας από την πρώτη κιόλας ημέρα καθυστέρησης.

Βήμα – βήμα η διαδικασία πληρωμής

Oι ιδιοκτήτες των οχημάτων μπορούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας μέσω της πλατφόρμας myCar της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων με τρεις τρόπους.

Αρχικά εκτυπώνουν το ειδοποιητήριο και στη συνέχεια μπορούν:

  • Να επισκεφθούν ένα μηχάνημα αυτόματων συναλλαγών και να σκανάρουν το QR code του ειδοποιητηρίου τους, ακολουθώντας τις οδηγίες στην οθόνη.
  • Να μπουν στην εφαρμογή της τράπεζάς τους (e-banking) και να πληρώσουν χρησιμοποιώντας τον 23ψήφιο κωδικό RF που αναγράφεται στο ειδοποιητήριο.
  • Να επισκεφτούν κάποιο κατάστημα τράπεζας ή ΕΛΤΑ και να πληρώσουν στο ταμείο επιδεικνύοντας το ειδοποιητήριο.

Στην πλατφόρμα myCar οι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν δυο επιλογές:

Στην πρώτη, με τίτλο «Τέλη Κυκλοφορίας Οχημάτων», οι ιδιοκτήτες / κάτοχοι οχημάτων έχουν τη δυνατότητα ενημέρωσης για:

  • πληροφορίες για τα οχήματά τους
  • τους κωδικούς πληρωμής τελών κυκλοφορίας για αυτά
  • τους κωδικούς πληρωμής σε υπολογιστικό φύλλο (excel), σε περίπτωση πλήθους οχημάτων
  • να λάβουν τη σχετική βεβαίωση για οχήματα ιδιοκτησίας τους προκειμένου να τη χρησιμοποιήσουν για μεταβίβαση οχήματος, εξαγωγή οχήματος στο εξωτερικό, επαναταξινόμηση οχήματος

Στη δεύτερη, με τίτλο «Ψηφιακή Ακινησία / Κυκλοφορία», οι ιδιοκτήτες / κάτοχοι οχημάτων έχουν τη δυνατότητα:

  • να θέσουν επιβατικά και δίκυκλα Ιδιωτικής Χρήσης οχήματα σε ψηφιακή ακινησία
  • να άρουν την ψηφιακή ακινησία
  • να ανακτήσουν ήδη υποβληθείσες δηλώσεις.

Προκειμένου τα οχήματα να τεθούν σε ψηφιακή ακινησία/κυκλοφορία, θα πρέπει να βρίσκονται σε κυκλοφορία/ακινησία, αντίστοιχα, και οι πινακίδες και τα υπόλοιπα στοιχεία κυκλοφορίας τους να βρίσκονται στην κατοχή των ιδιοκτητών τους.

Το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής των τελών κυκλοφορίας

Το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής είναι:

• Πρόστιμο ισόποσο των τελών, αν το όχημα είναι δίκυκλο ή τρίκυκλο Ι.Χ. ή επιβατικό Ι.Χ.

• Πρόστιμο ίσο με το 50% των τελών, αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ.

• Μηδενικό πρόστιμο, αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.