ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος: Παραδείγματα για τη λύση που συμφέρει

Τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος: Παραδείγματα για τη λύση που συμφέρει

Παραδείγματα για τα νέα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Θόδωρος Σκυλακάκης

Γρίφος τα νέα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος που έρχονται με το νέο έτος και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ, έδωσε κάποια παραδείγματα ως προς το ποιο χρώμα τιμολογίου συμφέρει κάθε νοικοκυριό.

Μια πολυμελής οικογένεια, όπως είπε, καλύτερα να διαλέξει να ξεκινήσει από ένα πράσινο τιμολόγιο που μπορεί να κάνει και σύγκριση τιμών. Μια οικογένεια που έχει μικρότερη κατανάλωση και ζει σε νότιες περιοχές ίσως θα πρέπει να κοιτάξει και το μπλε σταθερό τιμολόγιο.

«Αν είναι μία πολυμελής οικογένεια η οποία έχει και πλυντήρια και πολύ μαγείρεμα και τα λοιπά, πρέπει λίγο να παρακολουθεί. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να διαλέξει έναν καλό πάροχο να ξεκινήσει από το πράσινο τιμολόγιο. Αν είναι μία οικογένεια που έχει πολύ χαμηλές καταναλώσεις, μπορεί να πάρει ένα φτηνό μπλε» ανέφερε ο Θόδωρος Σκυλακάκης.

Σύμφωνα με τις τιμές του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για τον Δεκέμβρη, μέχρι τώρα κάποια από τα πράσινα τιμολόγια ξεκινούν με 13,7 λεπτά, ενώ το φθηνότερο μπλε τιμολόγιο της αγοράς αυτή τη στιγμή είναι στα 14,9 λεπτά.

Ο υπουργός ανέφερε ακόμα ότι «η καλύτερη διασφάλιση ότι δεν υπάρχουν συνεννοήσεις είναι να γνωρίζει ο κόσμος τις τιμές και για πρώτη φορά πρώτη του μήνα θα μάθει τις τιμές, δηλαδή μετά την Πρωτοχρονιά» ενώ πρόσθεσε αναφερόμενος στο πράσινο τιμολόγιο ότι «το μεγάλο πλεονέκτημα του είναι ότι ξέρεις τις τιμές 1η του μήνα, 2 του μήνα».

Επιπλέον πρόσθεσε ότι «είναι αυτό στο οποίο ξέρετε και μπορείτε να συγκρίνετε μετά. Με βάση το πράσινο μπορείτε να κινηθείτε είτε προς το μπλε είτε προς το κίτρινο ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, αλλά θα κινηθείτε χωρίς να μπορεί κάποιος να σάς παραπλανήσει».

«Πρώτη Ιανουαρίου είναι μια ευτυχής συγκυρία. Φαίνεται ότι πάνε καλά τα τιμολόγια. Η τιμή των ρύπων που είναι γύρω στα 76 – 75 ευρώ σήμερα – ήταν 25 πριν την κρίση – αυτή δεν θα αλλάξει συνεπώς έχουμε ένα μόνιμο χαρακτηριστικό αύξησης. Πότε θα περιορίζεται το κόστος της τιμής των ρύπων για μάς; Όσο περισσότερες ΑΠΕ μπαίνουν» είπε ενώ κλείνοντας σημείωσε ότι «είναι η πρώτη φορά που δεν πρέπει να αγχώνεται ο κόσμος γιατί με το πράσινο θα έχει καλές τιμές. Θα δει και τον πάροχό του. Μπορεί να δείτε και πολύ ελκυστικές προσφορές στο μπλε» υπογράμμισε.

Σημειώνεται ότι από την 1η Φεβρουαρίου θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις για το νέο κοινωνικό τιμολόγιο πολυτέκνων.