ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανυπολόγιστες καταστροφές στην παραγωγή μήλων - Μετρούν τις πληγές τους οι αγρότες στο Πήλιο

Ανυπολόγιστες καταστροφές στην παραγωγή μήλων - Μετρούν τις πληγές τους οι αγρότες στο Πήλιο
Φωτογραφία Αρχείου

Οι μηλοπαραγωγοί στο Πήλιο ψάχνουν τρόπους να ενισχύσουν το εισόδημά τους - Μηδενικές εξαγωγές φέτος μετά τις καταστροφές της κακοκαιρίας Daniel

Μετρούν τις πληγές τους οι μηλοπαραγωγοί στο Πήλιο, 3,5 μήνες μετά την φονική κακοκαιρία Daniel.

Οι καταστροφές στα μήλα είναι ανυπολόγιστες, ενώ χάθηκαν τεράστιες καλλιέργειες λόγω μη πρόσβασης στους δρόμους. Η φυσική καταστροφή είναι φυσική καταστροφή, λέει ντόπιος αγρότης, που εξηγεί ότι η γη ακόμα δεν έχει στεγνώσει τόσο καιρό μετά.

«Εξαφανίστηκαν καλλιέργειες»

Έχουν περάσει 3,5 μήνες από το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel και οι αγρότες του Πηλίου, προσπαθούν να βρουν λύσεις για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους.

«Χάθηκαν καλλιέργειες, εξαφανίστηκαν. Δύσκολα θα βγει ο χειμώνας», λέει αγρότης στην κάμερα του ΑΝΤ1.

Συνεργεία της Περιφέρειας προσπαθούν να αποκαταστήσουν το οδικό δίκτυο, το οποίο σε αρκετά σημεία είναι ακόμη κατεστραμμένο, προκειμένου να μπορούν να έχουν πρόσβαση τα φορτηγά των παραγωγών.

Οι αγρότες ωστόσο αναφέρουν ότι υπάρχει καθυστέρηση στην αποκατάσταση. «Για τον τουρισμό, να έρθουν τα ΙΧ είναι τέλεια, για τα δικά μας φορτηγά όμως όχι», λένε.

Μηδενικές εξαγωγές

Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές οι παραγωγοί δεν το συζητούν καν, καθώς όσα μήλα απομείνουν θα διακινηθούν στις ελληνικές αγορές.

Η τοπική αγορά οδηγήθηκε σε πλήρη απορρύθμιση μετά τις τεράστιες καταστροφές του Σεπτεμβρίου, που κινείται γύρω από την αγροτική παραγωγή. Στα χωριά του Πηλίου οι παραγωγοί ανέρχονται σε 750, με 8,5 χιλιάδες στρέμματα καλλιεργείων, που έχουν ετήσια παραγωγή 15 εκατομμυρίων κιλών.