ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητα: Ποιες περιοχές της Αττικής έχουν τα φθηνότερα ενοίκια

Ακίνητα: Ποιες περιοχές της Αττικής έχουν τα φθηνότερα ενοίκια

Σε ποιες περιοχές της Αττικής μπορεί κανείς να βρει τα φθηνότερα ενοίκια 

Δεν θα πέσουν τα ενοίκια το 2024 λένε οι ειδικοί που βλέπουν συνέχεια στο ράλι των τιμών. Τα τελευταία στοιχεία των μεσιτών, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», δείχνουν αύξηση κατά μέσο όρο 5,9% στα ενοίκια κατοικιών το 2023 σε ολόκληρη την επικράτεια. Οι νέες αγγελίες που ανεβαίνουν στις δημοφιλείς πλατφόρμες, έρχονται με «καπέλο» κοντά στο 4%.

Αυτό σημαίνει ότι οι προσδοκίες των ιδιοκτητών για τη νέα χρονιά είναι αυξήσεις ανάλογες με τις φετινές. Οι επαγγελματίες του κλάδου το θεωρούν φυσική εξέλιξη και δύσκολα τους δίνεις άδικο, δεδομένου ότι η σωρευτική αύξηση των μισθωμάτων από το 2018 έως και το 2022 έφτασε το 42,1% για κατοικίες κατάλληλες για οικογένεια, ενώ ακόμα ακριβότερα έγιναν τα μικρά ακίνητα που έχουν μικρότερο κόστος συντήρησης και μεγάλη ζήτηση από επαγγελματίες και φοιτητές.

Δύσκολη… αποστολή

Πλέον, το να βρεις σπίτι κατάλληλο για οικογένεια, σε περιοχή που να θέλεις να μεγαλώσουν τα παιδιά σου, έχει γίνει αρκετά ακριβή υπόθεση και ένα ενοίκιο είναι σχεδόν ένας μισθός. Υπάρχουν ακόμα ευκαιρίες και εναλλακτικές για όσους είναι έτοιμοι για κάποιους συμβιβασμούς, όμως οι περιοχές που έχουν φθηνά ενοίκια όλο και λιγοστεύουν.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates κ. Θεμιστοκλή Μπάκα, «η αναζήτηση οικονομικής οικογενειακής κατοικίας αποτελεί το μείζον θέμα συζήτησης στο σύνολο των συμπολιτών μας και ιδιαίτερα όσων λήγει το μισθωτήριο συμβόλαιο και θα πρέπει να μετακομίσουν ή αναζητούν κατοικία με 2 υπνοδωμάτια διότι σκέφτονται να κάνουν το επόμενο βήμα δημιουργώντας οικογένεια».

Οι μεσίτες ακούν την ίδια ιστορία ξανά και ξανά. Οικογένειες ή νέα ζευγάρια που αναζητούν το νέο τους σπίτι, έχουν διαθέσιμο προϋπολογισμό για ενοίκιο έως 600 ευρώ περίπου και ζητούν να ενημερωθούν όταν και αν υπάρξει ευκαιρία. Οι περισσότεροι ψάχνουν ένα διαμέρισμα κατάλληλο για οικογένεια, άνω του πρώτου ορόφου, με τις βασικές σύγχρονες ανέσεις και με μίσθωμα που να μην ξεφεύγει. Το τελευταίο φαίνεται πως είναι και το δυσκολότερο.

Η μεγαλύτερη ζήτηση είναι στα μεγάλα αστικά κέντρα και ειδικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Αυτό αντικατοπτρίζεται και στην άνοδο των τιμών. Στο σύνολο της επικράτειας τα ενοίκια ανέβηκαν 5,9%, στην Αττική παρουσίασαν αύξηση κατά 5,3%, στη Θεσσαλονίκη παρατηρείται άνοδος κατά 6,2% και στην περιφέρεια 4,6%.

Αύξηση 50%

Τα τελευταία 5 χρόνια καταγράφεται αύξηση των ζητούμενων μισθωμάτων που αγγίζει το 50%. Η ραγδαία αύξηση των ενοικίων έχει αποτέλεσμα η διαθεσιμότητα οικονομικών κατοικιών (κατοικίες κατάλληλες για οικογένεια με ζητούμενο μίσθωμα έως 600 ευρώ) να μειώνεται ραγδαία στο σύνολο των περιοχών της Αττικής. Μεγαλύτερη διαθεσιμότητα υπάρχει στα δυτικά προάστια με 15,8% και ακολουθούν το υπόλοιπο Αττικής με 14,7% και το κέντρο της Αθήνας με 14,1%. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και σε οικονομικές περιοχές, λιγότερα από 16 σπίτια στα 100 έχουν ενοίκιο 600 ευρώ ή χαμηλότερο. Στις άλλες, όμως τα νότια ή τα βόρεια προάστια, δεν έχει νόημα πλέον η αναζήτηση φθηνού ενοικίου, καθώς έχουν γενικά από τα ακριβότερα ενοίκια και οι διαθεσιμότητες για μίσθωμα έως 600 ευρώ είναι κοντά στο μηδέν.

Οι περιοχές με τα φθηνότερα μισθώματα

Εκεί όπου έχει νόημα να επικεντρώσει την αναζήτησή του κανείς, στη διαθεσιμότητα οικονομικών κατοικιών καταγράφεται ραγδαία αλλαγή κυρίως στις περιοχές των δυτικών προαστίων, του Πειραιά και στις περιοχές του υπολοίπου Αττικής. Με βάση τα νέα δεδομένα, η εύρεση οικονομικών ακινήτων φαντάζει «άπιαστο όνειρο» ακόμη και σε περιοχές της Αττικής που τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσαν επιλογή ανάγκης ή/και «καταφύγιο» αναζήτησης οικονομικής στέγης. Συγκεκριμένα, στο κέντρο της Αθήνας η διαθεσιμότητα οικονομικών οικογενειακών κατοικιών σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες ακινήτων σε ιστοσελίδες, καταγράφει μείωση κατά 3,31%, δηλαδή, μόλις το 14,1% των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών έχουν ζητούμενο μίσθωμα έως 600 ευρώ τον μήνα. Ραγδαία μείωση οικονομικών ακινήτων καταγράφεται στις περιοχές των δυτικών προαστίων, από 35,58% το 2022 σε 23,3% τον Ιούνιο του 2023 και 15,8% τον Δεκέμβριο του 2023. Παρόμοια μείωση της διαθεσιμότητας καταγράφεται στον Πειραιά που πλέον μόλις το 4,83% των διαθέσιμων ακινήτων έχουν ζητούμενο μίσθωμα έως 600 ευρώ, καθώς και στις περιοχές του υπολοίπου Αττικής (μόλις το 14,7% από 17% τον Ιούνιο του 2023 και 27,20% το 2022).

Αθήνα: Μόλις το 14,1% των διαθέσιμων προς μίσθωση ακινήτων κατάλληλων για οικογένειες έχουν ζητούμενο μίσθωμα έως 600 ευρώ στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας. Οι ενδιαφερόμενοι που θα επιλέξουν να αναζητήσουν οικογενειακή κατοικία στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το 89,3% των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών είναι κατασκευής έως το 1980, δηλαδή τουλάχιστον 43 ετών. Παράλληλα, ανάλογα με την περιοχή του κέντρου, η κατοικία μπορεί να είναι μερικώς, ολικώς ή και μη ανακαινισμένη. Οι περιοχές του κέντρου που καταγράφουν τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα οικονομικών κατοικιών είναι τα Πατήσια, η Κυψέλη, ο Κολωνός, η Πλατεία Αττικής, η Πλατεία Αμερικής, η Πλατεία Βικτωρίας, η Πλατεία Βάθης, ο Αγιος Ελευθέριος, τα Σεπόλια, ο Αγιος Παντελεήμονας, τα Θυμαράκια και το Μεταξουργείο. Ακολουθούν με μικρή διαθεσιμότητα, το Γουδή, το Γκύζη-Πεδίον Αρεως, η Λαμπρινή και οι Αμπελόκηποι-Πεντάγωνο.

Δυτικά προάστια: Μόλις το 15,8% των διαθέσιμων προς μίσθωση ακινήτων κατάλληλων για οικογένειες έχουν ζητούμενο μίσθωμα έως 600€ στις περιοχές των δυτικών προαστίων. Οι ενδιαφερόμενοι που θα επιλέξουν να αναζητήσουν οικογενειακή κατοικία θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το 42,8% των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών είναι κατασκευής έως το 1980, ενώ το 57,14% είναι κατασκευής μετά το 1981. Παράλληλα, ανάλογα με την περιοχή, η κατοικία μπορεί να είναι μερικώς, ολικώς ή/και μη ανακαινισμένη. Οι περιοχές που καταγράφουν τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα οικονομικών κατοικιών είναι το Περιστέρι, οι Αγιοι Ανάργυροι, η Αγία Βαρβάρα, το Ιλιον, το Καματερό και η Πετρούπολη. Ακολουθούν με μικρή διαθεσιμότητα η Νέα Ιωνία και το Χαϊδάρι, ενώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι η διαθεσιμότητα των προς μίσθωση ακινήτων καταγράφεται περιορισμένη σε σχέση με τα υπόλοιπα προάστια της Αττικής.

Υπόλοιπο Αττικής: Μόλις το 14,7% των διαθέσιμων προς μίσθωση ακινήτων κατάλληλων για οικογένειες έχουν ζητούμενο μίσθωμα έως 600 ευρώ στις περιοχές του υπολοίπου Αττικής. Οι ενδιαφερόμενοι που θα επιλέξουν να αναζητήσουν οικογενειακή κατοικία θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το 62,5% των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών είναι κατασκευής μετά το 1990, ενώ το 37,5% είναι κατασκευής μετά το 2000. Οι περιοχές που καταγράφουν τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα οικονομικών κατοικιών είναι τα Μέγαρα, η Κερατέα, η Ανάβυσσος, το Πόρτο Ράφτη και η Ραφήνα. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η διαθεσιμότητα των προς μίσθωση ακινήτων στις περιοχές του υπολοίπου Αττικής μετά την πανδημία καταγράφεται περιορισμένη σε σχέση με τα υπόλοιπα προάστια της Αττικής σε ακίνητα από 80 έως 110 τ.μ.