ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος: Απαντήσεις στις ερωτήσεις για τα νέα δεδομένα

Τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος: Απαντήσεις στις ερωτήσεις για τα νέα δεδομένα

Στις ερωτήσεις των καταναλωτών για τα νέα τιμολόγια ρεύματος απαντά ο ΓΓ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης

«Μοιράσαμε 9 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις που χρηματοδοτήθηκαν και από τα 7,5 δισ. που απέφερε η φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, και περνάμε στην εποχή απελευθέρωσης των τιμολογίων ρεύματος που αναμένεται από την 1η Ιανουαρίου», είπε ο Γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης στην ΕΡΤ, ενώ κλήθηκε να σχολιάσει ξεχωριστά το κάθε χρώμα τιμολογίου.

Αφού επεσήμανε ότι τα Κοινωνικά τιμολόγια 1 και 2, εξακολουθούν και έχουν τις ίδιες τιμές «κι αυτό ισοδυναμεί με επιδότηση» συν το κοινωνικό τιμολόγιο στους πολύτεκνους, ο γενικός γραμματέας, ανέφερε:

«Η κυβερνητική παρέμβαση στη νέα αυτή εποχή των απελευθερωμένων τιμολογίων συνίσταται στο να προσθέσουμε ένα υποχρεωτικό τύπο τιμολογίου, το πράσινο, το οποίο έχει μερικά χαρακτηριστικά υπέρ του καταναλωτή, αφού σε αυτό μεταπίπτει αν δεν επιλέξει κάτι άλλο».

Ο κ. Αϊβαλιώτης εξήγησε ότι «αν μείνεις αδρανής θα πας στο πράσινο, με τα εξής χαρακτηριστικά: Κάθε 1η του μήνα ο κάθε πάροχος είναι υποχρεωμένος να αναφέρει την τιμή που θα έχει όλος ο μήνας, η κατανάλωση μέχρι να τελειώσει ο Γενάρης για παράδειγμα. Έτσι λοιπόν ο καταναλωτής που θα επιλέξει το πράσινο ή που δεν θα επιλέξει κανένα και θα πάει στο πράσινο, μπορεί να δει την τιμή είτε από την ιστοσελίδα του προμηθευτή του, είτε από την ιστοσελίδα της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) που ρυθμίζει όλη την αγορά του ρεύματος. Θα δει όλες τις τιμές των πράσινων τιμολογίων αναρτημένες και μπορεί να συγκρίνει ποιος είναι ο ακριβός και ποιος είναι ο φτηνός και αναλόγως να πράξει, να αλλάξει πάροχο ή να κρατήσει τον ίδιο. Έτσι λοιπόν λειτουργεί ο ανταγωνισμός», είπε ο ΓΓ του υπουργείου Ενέργειας.

Και συνέχισε: «Για μεγαλύτερη περίοδο υπάρχει το μπλε. Κάθε πάροχος δίνει μια τιμή για διάστημα μεγαλύτερο 6, 8, 10, 12 μήνες ότι και εκεί η τιμή είναι σταθερή.

Φυσικά, επειδή η πρόβλεψη είναι κάτι που στοιχίζει, τα μπλε τιμολόγια είναι λίγο πιο ακριβά, εξασφαλίζουν όμως μια σταθερότητα σε περίπτωση που κανείς πιστεύει ότι οι τιμές του ρεύματος θα ανέβουν», είπε ο κ. Αϊβαλιώτης.

Πρόσθεσε επίσης ότι «το κίτρινο είναι ένα τιμολόγιο το οποίο οι περισσότεροι προμηθευτές το δίνουν με εκκαθάριση στο τέλος του μήνα. Δηλαδή προβλέπει μια τιμή ο προμηθευτής, αλλά την διορθώνεις στο τέλος του μήνα είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω.

Το πορτοκαλί, είναι για τους τυχερούς που έχουν τους έξυπνους μετρητές και μπορούν να επιλέξουν την ώρα με την οποία θα βάλουν την κατανάλωσή τους.

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανέλαβε πρόγραμμα τοποθέτησης έξυπνων μετρητών σε 7,5 εκατομμύρια ρολόγια, αλλά θα χρειαστούν 4 – 5 χρόνια γιατί άργησε πολύ ο διαγωνισμός για την προμήθεια τους», είπε ο Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης.