ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος: Οι πάροχοι ανακοινώνουν τις προσφορές τους

Τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος: Οι πάροχοι ανακοινώνουν τις προσφορές τους

Οι προσφορές που ανακοίνωσαν οι πάροχοι για τα νέα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος

Στην… πρίζα μπαίνουν από τις αρχές του έτους τα νέα χρωματιστά τιμολόγια, με τους παρόχους να παρουσιάζουν ολοένα και περισσότερα ελκυστικά πακέτα προϊόντων. Και ενώ αρχικά φαινόταν πως η επιλογή θα γίνει μεταξύ του πράσινου ειδικού και του κίτρινου κυμαινόμενου τιμολογίου, οι εταιρίες δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα σε μια πιο… σταθερή μπλε πρόταση, σημειώνει ο «Ελεύθερος Τύπος».

Η αρχή έγινε από τη ΔΕΗ, η οποία έβαλε για πρώτη φορά στο κάδρο και την επιλογή του μπλε σταθερού τιμολογίου «ρίχνοντας» το μάλιστα στα 0,175 ευρώ ανά κιλοβατώρα, τακτική που ακολουθήθηκε και από άλλους παρόχους παρουσιάζοντας ανάλογα πακέτα.

Μέχρι στιγμής, οι εταιρίες που έχουν ήδη ανακοινώσει τα σταθερά τους τιμολόγια είναι η ΔΕΗ, η Protergia, η Elpedison, η Ελίν και ο Ηρων, ενώ μέχρι και την εκπνοή του χρόνου αναμένεται και οι υπόλοιποι πάροχοι να κάνουν το ίδιο. Πάντως, όπως εξηγούν πηγές στον «Ελεύθερο Τύπο», η… μάχη για το μπλε τιμολόγιο ρεύματος, γίνεται αφενός για να βγουν οι καταναλωτές από το δίλημμα του πράσινου ή κίτρινου τιμολογίου και αφετέρου για να «διασφαλίσουν» οι εταιρίες σταθερούς πελάτες.

Το μπλε σταθερό τιμολόγιο, μέχρι πρότινος, ταίριαζε περισσότερο σε προφίλ νοικοκυριών που έχουν είτε χαμηλές καταναλώσεις είτε εξοχικές κατοικίες ή άτομα που δεν θέλουν να ανησυχούν κάθε μήνα για την τιμή της ενέργειας. Δηλαδή, επιλέγοντας ένα σταθερό τιμολόγιο ο καταναλωτής μπορεί να προϋπολογίσει το ετήσιο κόστος ενέργειας και να μη χρειάζεται να ψάχνει να βρει το φθηνότερο στην αγορά κάθε μήνα ή να κινδυνεύει από μυστικές χρεώσεις που μπορεί να έχουν τιμολόγια με ρήτρα αναπροσαρμογής. Ωστόσο, με τα νέα δεδομένα που φέρνουν οι πάροχοι ρεύματος, δεν αποκλείεται οι καταναλωτές να στραφούν κατευθείαν σε… μπλε προτάσεις, αποφεύγοντας έτσι τις μετακινήσεις από το πράσινο στο κίτρινο τιμολόγιο.

Βέβαια, με την επιλογή του μπλε τιμολογίου, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ναι μεν διασφαλίζουν μια σταθερή τιμή, ωστόσο αναλαμβάνουν το ρίσκο να μην επωφεληθούν από τη μείωση των τιμών σε περίπτωση σημαντικής αποκλιμάκωσης. Από την άλλη, δεν κινδυνεύουν να επιβαρυνθούν με υπέρογκες αυξήσεις στην περίπτωση μιας απότομης υψηλής διακύμανσης που μπορεί να προκαλέσει ένα τυχαίο ακραίο γεγονός στη διεθνή αγορά. Σε κάθε περίπτωση, οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα ψιλά γράμματα που μπορεί να συνοδεύουν τα μπλε τιμολόγια και που μπορεί να προκαλούν πρόσθετες επιβαρύνσεις. Παράλληλα, θα πρέπει να έχουν στα υπόψη τους ότι τα σταθερά τιμολόγια έχουν ρήτρα πρόωρης αποχώρησης, σε αντίθεση με τα κυμαινόμενα, που μπορούν να αλλάξουν οποιαδήποτε στιγμή χωρίς να έχουν κάποια επιβάρυνση.

Χαμηλές χρεώσεις στα πράσινα

Χωρίς εκπλήξεις και πιθανότατα άκρως ομαλή θα είναι όπως φαίνεται η μετάβαση στα τιμολόγια ρεύματος χωρίς τις κρατικές επιδοτήσεις, δεδομένου ότι η τιμή του αερίου -που διαμορφώνει αυτή του ρεύματος- παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, παρέχοντας τη δυνατότητα στις εταιρίες να προσφέρουν χαμηλές τιμές στα πράσινα τιμολόγια. Μάλιστα, όπως αναφέρουν πηγές στον «Ε.Τ.» οι τιμές που θα ανακοινωθούν θα είναι κάτω από 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Σε κάθε περίπτωση, από την 1η Ιανουαρίου κάθε προμηθευτής είναι υποχρεωμένος να αναρτήσει στην ιστοσελίδα του και να ενημερώσει τη ΡΑΑΕΥ για την τελική τιμή χρέωσης στο πράσινο τιμολόγιο. Τότε, θα γνωρίζει ο καταναλωτής εκ του ασφαλούς πόσο θα πληρώσει για το ρεύμα που θα καταναλώσει κατά τον πρώτο μήνα του επόμενου έτους. Το ίδιο θα γίνεται κάθε 1η του μηνός σε όλη τη διάρκεια του 2024.

Η ΔΕΗ έκανε καλή αρχή στις χρεώσεις

Η ΔΕΗ, που σηματοδότησε την αρχή της σταθερής πρότασης, έχει ανακοινώσει δύο σταθερά προγράμματα: το ΔΕΗ myHome Enter και το ΔΕΗ myHome Online.

Τo ΔΕΗ myHome Enter, είναι 12μηνης διάρκειας, με πάγιο 5 ευρώ και χρέωση στο 0,179 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Για όσους διαθέτουν νυχτερινό τιμολόγιο η χρέωση τη νύχτα είναι 0,169 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Επιπλέον, με την ενεργοποίηση πάγιας εντολής οι καταναλωτές κερδίζουν έκπτωση 2% στον λογαριασμό τους.

Η χρέωση στο ΔΕΗ myHome Online είναι 0,175 ευρώ ανά κιλοβατώρα την ημέρα και 0,166 ευρώ τη νύχτα, πάγιο 3,5 ευρώ και 12μηνη διάρκεια.

Protergia

Η Protergia διαθέτει το Value Safe, ένα σταθερό οικιακό τιμολόγιο διάρκειας 12 μηνών, με πάγιο στα 3,5 ευρώ και χρέωση 0,165 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Η ίδια χρέωση ισχύει και για τις νυχτερινές ώρες.

Elpedison

Η Elpedison προσφέρει το πρόγραμμα Elpedison Bright, διάρκειας 12 μηνών, με σταθερή χρέωση 0,169 ευρώ ανά κιλοβατώρα και πάγιο 3 ευρώ.

Ελίν

Η Ελίν έχει ανακοινώσει δύο σταθερά τιμολόγια: το Power On! Blue Day, με 12μηνη διάρκεια, πάγιο 5 ευρώ και σταθερή χρέωση 0,149 ευρώ ανά κιλοβατώρα, και το Power On! Blue Day & Night, με πάγιο 5 ευρώ, 12μηνη διάρκεια και χρέωση 0,149 ευρώ ανά κιλοβατώρα την ημέρα και 0,139 ευρώ ανά κιλοβατώρα τη νύχτα.

Ηρων

O Ηρων διαθέτει το ΗΡΩΝ HOME FIX, με σταθερή χρέωση 0,165 ευρώ ανά κιλοβατώρα, 12μηνη διάρκεια και πάγιο 7,5 ευρώ.

Τι χρέωση αφορά το κάθε τιμολόγιο

Από τις αρχές του έτους αλλάζει το καθεστώς που ισχύει για τα τιμολόγια ρεύματος, καθώς θεσπίζονται τέσσερις διακριτές κατηγορίες τιμολογίων με ειδικές σημάνσεις διαφάνειας, που θα προσφέρονται από όλους τους προμηθευτές ανεξαιρέτως. Τα τέσσερα νέα τιμολόγια είναι τα εξής:

Μπλε

Το σταθερό τιμολόγιο, με μπλε σήμανση και σταθερή τιμή προμήθειας για όλη την περίοδο της σύμβασης. Ειδικότερα προβλέπει:

-Σταθερή χρέωση της KWh για όλο τον χρόνο της σύμβασης

-Δεν επηρεάζεται από τις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις αγοράς του ρεύματος

-Υψηλότερη χρέωση της KWh από όλους τους τύπους τιμολογίων

-Επιβάλλονται ρήτρες αποχώρησης

Πράσινο

Το ειδικό κοινό τιμολόγιο, με πράσινη σήμανση, στο οποίο ο προμηθευτής θα ανακοινώνει την τιμή χρέωσης έως την πρώτη ημέρα του μήνα εφαρμογής, δηλαδή οι καταναλωτές θα γνωρίζουν κάθε 1η του μηνός την τιμή που θα πληρώνουν. Ειδικότερα προβλέπει:

-Η χρέωση της KWh διαμορφώνεται με βάση σταθερές και μεταβλητές τιμές

-Επηρεάζεται από τις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις αγοράς του ρεύματος

-Εφαρμόζονται ρήτρες αναπροσαρμογής

-Δεν επιβάλλονται ρήτρες αποχώρησης

Κίτρινο

Τα λοιπά κυμαινόμενα τιμολόγια, με κίτρινη σήμανση, στα οποία περιλαμβάνονται τα τιμολόγια με κυμαινόμενη χρέωση προμήθειας, όπου η τιμή μεταβάλλεται σύμφωνα με τις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ειδικότερα προβλέπει:

-Κυμαινόμενη χρέωση της KWh ανά μήνα

-Η χρέωση ανά μήνα εξαρτάται από τις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις αγοράς του ρεύματος

-Η τιμή της KWh για το μήνα κατανάλωσης θα γίνεται γνωστή στο τέλος του μήνα

-Δεν επιβάλλονται ρήτρες αποχώρησης

Πορτοκαλί

Στα δυναμικά τιμολόγια, με πορτοκαλί σήμανση, περιλαμβάνονται τα τιμολόγια των οποίων η τιμή μεταβάλλεται με βάση τις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας εντός της ημέρας. Προϋπόθεση για να προσφερθούν τα συγκεκριμένα τιμολόγια είναι η ύπαρξη ευφυούς μετρητή. Ειδικότερα προβλέπει:

-Κυμαινόμενη χρέωση της KWh ανά ώρα μέσα στο 24ωρο

-Επηρεάζεται από τις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις αγοράς του ρεύματος

-Η χρέωση ανά ώρα γίνεται μόνο με εγκατάσταση έξυπνου μετρητή

-Δεν επιβάλλονται ρήτρες αποχώρησης