ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τη Δευτέρα η εγκύκλιος για εργαζόμενους συνταξιούχους

Τη Δευτέρα η εγκύκλιος για εργαζόμενους συνταξιούχους

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Από 1ης/1ου/2024 καταργήθηκε το πέναλτι του 30%

Τη Δευτέρα έρχεται η εγκύκλιος που αφορά στους συνταξιούχους που εργάζονται και λαμβάνουν είτε σύνταξη κανονική είτε αναπηρική.

Οι σχετικές διευκρινίσεις θα δοθούν μέσω της εγκυκλίου όπως ανέφερε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Σπανάκης.

Σημειώνεται ότι με το νέο ασφαλιστικό ενισχύονται τα κίνητρα για την απασχόλησή τους με την κατάργηση της μείωσης 30% που είχαν στη σύνταξή από το προηγούμενο καθεστώς και παράλληλα ενεργοποιείται αναδρομικά για όσους απασχολούνται από 1ης/1/2017 ο υπολογισμός της αύξησης που δικαιούνται στη σύνταξή τους, εφόσον βέβαια δήλωναν στον ΕΦΚΑ ότι εργάζονται.

Οι δηλωμένοι συνταξιούχοι με απασχόληση στον ΕΦΚΑ είναι περίπου 400.000, ενώ οι αδήλωτοι που απέφευγαν να εμφανίσουν την απασχόλησή τους για να μην τους κοπεί η σύνταξη κατά 30% υπολογίζονται σε περίπου 100.000, είτε με σταθερή απασχόληση είτε - κυρίως - με σποραδική.

Όλες οι αυξήσεις και επιδόματα

Με τον νέο νόμο οι κερδισμένοι που θα δουν πρώτοι τις επιπλέον αυξήσεις στην τσέπη τους και μάλιστα πολλοί εξ αυτών θα τις πάρουν με αναδρομικά ως και 6 ετών (2017-2023) είναι οι 40.000 συνταξιούχοι που δήλωναν την απασχόλησή τους με μισθό και ένσημα.

Αναφορικά με την επέκταση του επιδόματος μητρότητας, ο υφυπουργός εργασίας τόνισε: «Έχουμε δεσμευτεί ότι επεκτείνεται το επίδομα μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες. Εντός του Φεβρουαρίου θα καταβληθεί αναδρομικά το επίδομα μητρότητας σε όσες έχουν γεννήσει ή υιοθετήσει από τις 24/9».