ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος: Η πτώση της θερμοκρασίας φέρνει άνοδο των τιμών

Τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος: Η πτώση της θερμοκρασίας φέρνει άνοδο των τιμών

Ακριβότερα αναμένονται τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος τον Φεβρουάριο καθώς η πτώση της θερμοκρασίας έχει ως συνέπεια την αύξηση των τιμών στην χονδρεμπορική αγορά 

Καθώς ένα μεγάλο μέρος των νοικοκυριών έχει αντικαταστήσει τον καυστήρα πετρελαίου με τα κλιματιστικά, τις ηλεκτρικές θερμάστρες και τις αντλίες θερμότητας η πτώση της θερμοκρασίας οδηγεί σε αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος και εκτόξευση των τιμών, σύμφωνα με την «Καθημερινή».

Την περασμένη εβδομάδα (8-14 Ιανουαρίου), η μέση τιμή ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά αυξήθηκε κατά 19,9% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο επταήμερο και διαμορφώθηκε στα 104,10/μεγαβατώρα, καταγράφοντας υψηλό πέντε εβδομάδων.

Η άνοδος των τιμών είναι κυρίως αποτέλεσμα της πίεσης που άσκησε η αύξηση της ζήτησης σε ηλεκτρική ενέργεια κατά 25% την ίδια εβδομάδα, τάση η οποία συνεχίζεται, με τη μέση χονδρεμπορική τιμή σήμερα να ανεβαίνει στα 105,2 ευρώ/μεγαβατώρα, σημειώνοντας άνοδο 11% μέσα σε μία ημέρα.

Παρά τη σημαντική άνοδο των τελευταίων ημερών, πάντως, η μέση τιμή της μεγαβατώρας κινείται σχεδόν κατά 50% κάτω από τα επίπεδα του Ιανουαρίου 2023 όπου άγγιξε τα 227,30 ευρώ/μεγαβατώρα και αρκετά κάτω από το μέσο όρο της περσινής χρονιάς.

Η ελληνική αγορά ήταν και το 2023 από τις ακριβότερες της Ευρώπης. Με τιμή στα 119,16 ευρώ/μεγαβατώρα ήταν η τέταρτη ακριβότερη αγορά, μετά την Ιταλία (127,27 ευρώ/μεγαβατώρα), τη Μάλτα (126,11 ευρώ/μεγαβατώρα) και την Ιρλανδία (122,14 ευρώ/μεγαβατώρα). Ουσιαστικά όμως ήταν η δεύτερη ακριβότερη, αφού το ηλεκτρικό σύστημα της Μάλτας είναι συνδεδεμένο με αυτό της Ιταλίας και εμφανίζει τις ίδιες διακυμάνσεις, ενώ το σύστημα της Ιρλανδίας είναι απομονωμένο από το ευρωπαϊκό.

Μεγάλη απόσταση χωρίζει την ελληνική αγορά από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, όπου η μέση τιμή υποχώρησε πέρυσι στα 98,38 ευρώ/μεγαβατώρα, αλλά και από τις ώριμες τιμές της Δυτικής Ευρώπης, όπως της Γαλλίας με τιμή στα 97,27 ευρώ/μεγαβατώρα και της Γερμανίας με τιμή στα 95,58 ευρώ/μεγαβατώρα. Ακόμα πιο χαμηλά στα 87,31 ευρώ/μεγαβατώρα διαμορφώθηκε το 2023 η τιμή στη χονδρεμπορική αγορά της Ισπανίας.

Η άνοδος της χονδρεμπορικής τιμής του Ιανουαρίου θα έχει επίπτωση στα «πράσινα» και τα «κίτρινα» τιμολόγια, ανάλογα με τους συντελεστές κάθε παρόχου.

Στο μεταξύ, θορυβημένη εμφανίζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων έχει εντοπίσει σοβαρές παραβάσεις από μερίδα προμηθευτών μέσα στην πρώτη εβδομάδα εφαρμογής των νέων τιμολογίων.

Η αρμόδια Αρχή έχει ήδη καλέσει σε ακρόαση τέσσερις εταιρείες, ενώ με επιστολή της εγκαλεί μία εταιρεία για παραπλανητική διαφήμιση και την καλεί να την αποσύρει επισείοντας και την απειλή προστίμου.

Το ζήτημα θα απασχολήσει και σύσκεψη στο ΥΠΕΝ σήμερα Τρίτη υπό τον υπουργό Θόδωρο Σκυλακάκη, ο οποίος αναμένεται να παρέμβει εκ νέου αν χρειασθεί πριν γενικευθεί ένα κλίμα αυθαιρεσίας στην αγορά. Μια δεύτερη σύσκεψη θα έχει επίσης ο υπουργός με τη διοίκηση της ΔΕΗ, κατά τη διάρκεια της οποίας εκτός από το θέμα των τιμολογίων θα απασχολήσει και το νέο επενδυτικό πλάνο της εταιρείας για την τετραετία 2024-2027, που θα παρουσιάσει ο επικεφαλής της επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης στους επενδυτές στις 23 Ιανουαρίου στο Λονδίνο.