ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

POS: Πότε λήγει η διορία για την παραγγελία τους - Τα πρόστιμα

POS: Πότε λήγει η διορία για την παραγγελία τους - Τα πρόστιμα

Λήγει σε λίγες ημέρες η διορία παραγγελίας POS για τους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν διαθέτουν

Στις 31 Ιανουαρίου λήγει η διορία για να παραγγείλουν τις συσκευές αυτόματης πληρωμής (POS) όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν διαθέτουν. Μετά την 31η Ιανουαρίου αρχίζουν να εκπνέουν οι προθεσμίες που έχει ορίσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και υπάρχει ο κίνδυνος των προστίμων.

Επόμενος σταθμός η 29η Φεβρουαρίου, οπότε και λήγει η προθεσμία για την ολοκλήρωση των διαδικασιών σύνδεσης και την ενεργοποίηση των συσκευών αυτόματης πληρωμής POS.

Όσοι δεν συμμορφωθούν από την 1η Μαρτίου 2024 θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα ύψους 1.500 ευρώ, ενώ οι επαγγελματίες που δεν έχουν ακόμα προμηθευτεί POS μπορούν να αποφύγουν τα πρόστιμα έως την 1η Μαρτίου 2024, υπό την προϋπόθεση ότι τα έχουν αποδεδειγμένα παραγγείλει έως το τέλος Ιανουαρίου και περιμένουν την ρύθμιση και εγκατάσταση τους από τις συνεργαζόμενες τράπεζες.

Μέχρι στιγμής στο Μητρώο της ΑΑΔΕ έχουν δηλωθεί 1.007.894 POS από 553.950 επιχειρήσεις και για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις ειδική ομάδα εργασίας υπό τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη, παρακολουθεί σε καθημερινή βάση την πορεία υλοποίησης του έργου και όπου χρειάζεται παρεμβαίνει για την επίλυση τυχόν προβλημάτων.

Νέος κύκλος επιδοτήσεων

Εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται να ανοίξει νέος κύκλος επιδοτήσεων (voucher) για προμήθεια POS από τους επαγγελματίες στους οποίους επεκτάθηκε η υποχρεωτική χρήση των POS. Για την αντικατάσταση POS έχουν εγκριθεί 52.577 αιτήσεις που υπέβαλαν 14.080 επιχειρήσεις με την αξία των επιταγών που έχουν εκδοθεί να ανέρχεται σε 2,08 εκατ. ευρώ ενώ έχουν εξαργυρωθεί επιταγές συνολικής αξίας 541.288 ευρώ. Με βάση τα στοιχεία για την αναβάθμιση των ταμειακών μηχανών προκειμένου να μπορούν να διασυνδεθούν με τα POS έχουν εγκριθεί 107.521 αιτήσεις από 59.809 επιχειρήσεις, έχουν εκδοθεί επιταγές συνολικής αξίας 7,676 εκατ. ευρώ και έχουν εξαργυρωθεί επιταγές αξίας 4,378 εκατ. ευρώ.

Πληρωμές με κάρτες

Με το νέο φορολογικό νόμο όλες οι κατηγορίες επαγγελματικών κλάδων στην λιανική αγορά πρέπει πλέον να δέχονται πληρωμές με κάρτες, ενώ όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να διαθέτουν επαγγελματικό λογαριασμό και να αποδέχονται άμεσες πληρωμές μέσω του συστήματος IRIS. Σημειώνεται ότι η υποχρεωτική χρήση των POS επεκτάθηκε σε 35 επαγγελματικούς κλάδους από λαϊκές αγορές και πανηγύρια έως περίπτερα, ταξί, ψιλικατζίδικα, ασφαλιστικές και διαφημιστικές εταιρείες, θέατρα και κινηματογράφους.

Όσον αφορά στο τελευταίο στάδιο της διασύνδεσης ταμειακών- POS, αναβαθμίζονται τα Ταμειακά Συστήματα (εφόσον απαιτείται) και διασυνδέονται με τα POS, με ευθύνη της επιχείρησης που τα χρησιμοποιεί. Η ΑΑΔΕ ενημερώνει κάθε χρήστη υπηρεσιών πληρωμών για την ολοκλήρωση της αναβάθμισης του συνόλου των POS που διαθέτουν με email, ή με σχετική ειδοποίηση στην εφαρμογή «Τα Μηνύματά μου» στην ψηφιακή πύλη myAADE, ή με σχετική ένδειξη στα «Στοιχεία Μέσων Πληρωμών (EFT/POS)» στην εφαρμογή «Στοιχεία επιχείρησης».

Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται, το αργότερο έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024, να αναβαθμίσουν την ταμειακή μηχανή τους, εφόσον απαιτείται, και να ολοκληρώσουν τη διασύνδεση με τα POS τους, καλώντας πιστοποιημένο τεχνικό ΦΗΜ.