ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα θέρμανσης με ηλεκτρικό ρεύμα: Πότε λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις - Ποιοι οι δικαιούχοι

Επίδομα θέρμανσης με ηλεκτρικό ρεύμα: Πότε λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις - Ποιοι οι δικαιούχοι

Πότε λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης με ηλεκτρικό ρεύμα

Παραμένει χαμηλό το ενδιαφέρον των καταναλωτών που έχουν καταθέσει αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης με ρεύμα, ενώ έχει ήδη δοθεί παράταση που λήγει στις 5 Φεβρουαρίου. Στην πλατφόρμα myθέρμανση οι αιτήσεις μόλις ξεπερνούν τις 441.000, ενώ οι ωφελούμενοι έχουν υπολογισθεί σε 1.200.000. Οι δικαιούχοι θα ενισχυθούν με επιδότηση ρεύματος από 45 ευρώ έως 480 ευρώ για τις ανάγκες θέρμανσής τους.

Τα κριτήρια

Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης με ρεύμα είναι τα ίδια με αυτά που ισχύουν για το επίδομα θέρμανσης για πετρέλαιο εσωτερικής καύσης και άλλα καύσιμα, όπου ο αριθμός των αιτήσεων ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο.

Το εισοδηματικό όριο ανέρχεται στα 16.000 ευρώ για τον άγαμο και στα 24.000 ευρώ για τον έγγαμο. Το ύψος του επιδόματος αυξάνεται για τις οικογένειες με παιδιά κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Η ενίσχυση αφορά στις δαπάνες που θα γίνουν στο διάστημα από 1η Ιανουαρίου 2024 έως τις 31 Μαρτίου 2024 και οι δικαιούχοι θα δουν στους λογαριασμούς ρεύματος, είτε στους εκκαθαριστικούς, είτε στους έναντι μείωση από 45 έως 480 ευρώ.

Η έκτακτη ενίσχυση θέρμανσης με ηλεκτρισμό αφορά σε φυσικά πρόσωπα, άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια για τη θέρμανση της κύριας κατοικίας τους (είτε αυτή είναι ιδιόκτητη είτε μισθώνεται είτε έχει παραχωρηθεί δωρεάν).

Εξαιρούνται από τη χορήγηση της έκτακτης ενίσχυσης θέρμανσης με ηλεκτρισμό οι δικαιούχοι:

α) επιδόματος θέρμανσης άλλων πηγών (π.χ. πετρέλαιο, φυσικό αέριο, κ.λπ.), στους οποίους έχουν εγκριθεί οι αιτήσεις που υπέβαλαν για τη χειμερινή περίοδο 2023-2024, όπως και

β) του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ).

Διευκρινίζεται πως δεν είναι αποδεκτή η χρήση του ίδιου αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για περισσότερους από έναν δικαιούχο για το ίδιο χρονικό διάστημα, όπως και για περισσότερες της μίας αίτησης από τον ίδιο Α.Φ.Μ.