ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Αυτόματη υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων

ΑΑΔΕ: Αυτόματη υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων

Αυτόματα θα γίνεται η υποβολή στοιχείων ακινήτων στις δηλώσεις φόρου δωρεάς και γονικής παροχής 

Μετά τις αγοραπωλησίες, επεκτείνεται και στις δηλώσεις φόρου δωρεάς και γονικής παροχής ακινήτων, η αυτόματη δημιουργία και υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9), μέσω της εφαρμογής myPROPERTY.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή (Α. 1015/2024) ρυθμίζεται η αυτόματη δημιουργία και υποβολή ψηφιακής δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) στις περιπτώσεις ψηφιακής υποβολής δήλωσης φόρου δωρεάς και γονικής παροχής, 100% πλήρους κυριότητας επί ακινήτου από έναν δωρητή/γονέα σε έναν δωρεοδόχο/ τέκνο.

Με τη νέα ψηφιακή εφαρμογή διευκολύνονται οι φορολογούμενοι, οι οποίοι δεν χρειάζεται πλέον να συμπληρώνουν και να υποβάλλουν οι ίδιοι τις συγκεκριμένες δηλώσεις και παράλληλα διασφαλίζεται η έγκαιρη εκπλήρωση των σχετικών φορολογικών υποχρεώσεων.

Αυτόματη υποβολή

Η δήλωση στοιχείων ακινήτων δημιουργείται και υποβάλλεται αυτόματα για τα συμβολαιογραφικά έγγραφα που αναρτώνται στην ψηφιακή εφαρμογή «myPROPERTY» της ψηφιακής πύλης myAADE από σήμερα, 31/1/2024, και αφορούν δηλώσεις φόρου δωρεάς και γονικής παροχής ακινήτων που έχουν υποβληθεί από τις 2/1/2024.

Ο ενδιαφερόμενος λαμβάνει ειδοποίηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι η δήλωση Ε9 έχει υποβληθεί αυτόματα και μπορεί να την αναζητήσει στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), στη διαδρομή Εφαρμογές > Δημοφιλείς Εφαρμογές > Δήλωση Ε9 > ΕΝΦΙΑ > Είσοδος στην Εφαρμογή > «έτος 2025».

Στο επόμενο διάστημα, η αυτοματοποιημένη υποβολή δηλώσεων Ε9 θα επεκταθεί και σε άλλες περιπτώσεις δωρεών και γονικών παροχών ακινήτων.