ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάει για κέρδη 7% το πετρέλαιο τον Ιανουάριο - Εκτιμήσεις για νέο άλμα

Πάει για κέρδη 7% το πετρέλαιο τον Ιανουάριο - Εκτιμήσεις για νέο άλμα
AP

Η κλιμάκωση των επιθέσεων σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα προκάλεσε εκτροπή της κυκλοφορίας δεξαμενόπλοιων και αύξησε φόβους για μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, με αποτέλεσμα οι τιμές του «μαύρου χρυσού» να έχουν πάρει την ανιοούσα.

Μηναία κέρδη 7% καταγράφει το πετρέλαιο, κάτι που είχε να συμβεί από το Σεπτέμβριο. Η κλιμάκωση των επιθέσεων σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα προκάλεσε εκτροπή της κυκλοφορίας δεξαμενόπλοιων και αύξησε φόβους για μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, με αποτέλεσμα οι τιμές του «μαύρου χρυσού» να έχουν πάρει την ανιοούσα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού σημειώνουν άνοδο πάνω από 7% τον Ιανουάριο. Η αγορά εμπορευμάτων περιμένει επίσης μια απάντηση των ΗΠΑ σε μια επίθεση με drone που σκότωσε Αμερικανούς στρατιώτες στην Ιορδανία το Σαββατοκύριακο.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι έχει λάβει απόφαση για το πώς θα απαντήσει, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, προσθέτοντας ότι το Ιράν ήταν υπεύθυνο για την παροχή των όπλων που χρησιμοποιήθηκαν στο χτύπημα. Η Τεχεράνη αρνήθηκε την ανάμειξή της στη θανατηφόρα επίθεση και δεσμεύτηκε να απαντήσει σε οποιαδήποτε επίθεση των ΗΠΑ στο έδαφός της ή σε περιουσιακά της στοιχεία στο εξωτερικό.

Το αργό διαπραγματεύτηκε σε στενό εύρος το μεγαλύτερο μέρος του Ιανουαρίου, προτού κινηθεί ανοδικά λόγω του συνδυασμένου αντίκτυπου της διολίσθησης των αμερικανικών αποθεμάτων, των προσπαθειών της Κίνας να τονώσει την οικονομία της και των πολιτικών κινδύνων στη Μέση Ανατολή.

Πάντως παραμένουν οι ανησυχίες σχετικά με τις προοπτικές για την κατανάλωση, ιδιαίτερα στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο, αλλά προς το παρόντο ενδιαφέρον των traders επικεντρώνεται στις εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

«Η Κίνα, τουλάχιστον προς το παρόν, αποτελεί εμπόδιο στην αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου, ωστόσο, τα ζητήματα προμήθειας θα είναι πιθανότατα η κυρίαρχη δύναμη στη διαμόρφωση των τιμών του πετρελαίου στο άμεσο μέλλον», δήλωσε ο Tamas Varga, αναλυτής στη χρηματιστηριακή PVM Oil Associates Ltd.

Οι traders παρακολουθούν επίσης στενά τις αγορές καυσίμων, οι οποίες έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την αναταραχή στη Μέση Ανατολή. Μια σειρά από διακοπές και συντήρηση διυλιστηρίων στην Ευρώπη έχουν επίσης οδηγήσει σε αστάθεια στα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ντίζελ.