Πληθωρισμός: Υποχώρηση στο 3,2% τον Ιανουάριο

Στο 3,2% έπεσε τον Iανουάριο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Eurostat

Πληθωρισμός: Υποχώρηση στο 3,2% τον Ιανουάριο
2'

Υποχώρηση του πληθωρισμού στην Ελλάδα στο 3,2% τον Ιανουάριο, από 3,7% τον Δεκέμβριο, διαπιστώνει η Eurostat. Ο πληθωρισμός υποχώρησε και στην ευρωζώνη το ίδιο διάστημα στο 2,8% από 2,9% τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας, οι τιμές της ενέργειας στην Ελλάδα μειώθηκαν τον Ιανουάριο σε ετήσια βάση κατά 6,4% έναντι μείωσης 4% τον Δεκέμβριο, ενώ οι τιμές των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού συνέχισαν να αυξάνονται, αλλά με χαμηλότερο ρυθμό από τον προηγούμενο μήνα, κατά 7,1% έναντι αύξησης 7,6%, αντίστοιχα.

Οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν 3,3%, λιγότερο από τον Δεκέμβριο (3,6%), με αποτέλεσμα να μειωθεί ο δομικός πληθωρισμός στο 3,1% από 3,3%.

Στα χαμηλότερα επίπεδα η Γερμανία

Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2021, και σε ποσοστό χαμηλότερο από το αναμενόμενο διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία στην αρχή του έτους. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis), ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,9%. Σε μηνιαία βάση καταγράφηκε αύξηση των τιμών κατά 0,2%.

Ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 3,1% σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα του προηγούμενου έτους, αλλά υποχώρησε 0,2% σε μηνιαία βάση.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές της ενέργειας τον Ιανουάριο του 2024 ήταν 2,8% χαμηλότερες από τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Ωστόσο, η άνοδος των τιμών των τροφίμων παρέμεινε «σημαντικά υψηλότερη από τον υπερπληθωρισμό» σημειώνοντας αύξηση 3,8% στην αρχή του έτους.

Υποχώρηση και στη Γαλλία

Περισσότερο από το αναμενόμενο υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Ιανουάριο, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 3,4%, από 4,1% τον Δεκέμβριο, και έναντι 3,6% που ήταν η μέση εκτίμηση των αναλυτών σε έρευνα του Bloomberg. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ κάτω από το ανώτατο 7,3% που σημειώθηκε τον Φεβρουάριο του 2023.

Σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία Insee, η συγκράτηση του πληθωρισμού σε χαμηλό δύο ετών οφείλεται στην επιβράδυνση του κόστους της ενέργειας, των τροφίμων και των βιομηχανικών προϊόντων.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή