ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξοικονομώ για ευάλωτους: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα - Δικαιούχοι, ποσά και παραδείγματα

Εξοικονομώ για ευάλωτους: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα - Δικαιούχοι, ποσά και παραδείγματα

Πρεμιέρα για τον δεύτερο κύκλο του προγράμματος «Εξοικονομώ 2023» - Αναλυτικός οδηγός για τα κριτήρια, τα ποσά, την αίτηση και τις παρεμβάσεις

Ανοίγει σήμερα 7 Φεβρουαρίου και έως και τις 29 Μαρτίου ο β' κύκλος του προγράμματος εξοικονομώ 2023 για την κατηγορία πολιτών με χαμηλά εισοδήματα. Η αίτηση γίνεται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα exoikonomo2023.gov.gr

Στην κατηγορία αυτή ανήκει ένας άγαμος με εισόδημα έως και 5.000 ευρώ ή ένας έγγαμος με εισόδημα έως και 10.000 ευρώ. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να εντάξει στο πρόγραμμα μόνο την κυρία κατοικία του ή μια κατοικία που την μισθώνει, αλλά ο ενοικιαστής στην φορολογική του δήλωση του 2022 την δήλωνε ως κύρια κατοικία του.

Επιλέξιμη είναι η κατοικία πέραν των παραπάνω, εάν ανήκει σε χαμηλότερη ή ίση της Γ' ενεργειακής κλάσης, όπως αυτή προκύπτει από το ενεργειακό πιστοποιητικό, είναι νομίμως υφιστάμενη, δηλαδή δεν έχει πολεοδομικές αυθαιρεσίες και τέλος δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα.

Το ποσοστό επιδότησης είναι 75% αν η κατοικία κατοικείται απο τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, ή 65% αν η κατοικία μισθώνεται.

Οι επιλέξιμες ενεργειακές παρεμβάσεις

Υποχρέωση του ενδιαφερόμενου είναι να προβεί σε ενεργειακές παρεμβάσεις, ώστε το ακίνητο να ανέβει τουλάχιστον 3 ενεργειακές κλάσεις.

Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις είναι:

  • Αλλαγή κουφωμάτων
  • Θερμομόνωση του κελύφους
  • Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης ή ψύξης (Αντλία θερμότητας, ή λεβητάκι αερίου, ή κλιματιστικά A++ κλπ)
  • Ηλιακός συλλέκτης
  • Έξυπνα συστήματα διαχείρισης της ενέργειας (smart home)
    Στον προϋπολογισμό των επιλέξιμων δαπανών υπάρχει κόφτης. Υπάρχουν ανώτατα όρια, όπως περιγράφονται κάτωθι:
  • Τα 220 ευρώ ανά τ.μ με συνολικό προϋπολογισμό των εργασιών έως 22.500 ευρώ
  • ή 1,10 ευρώ/Kwh επί την συνολική ετήσια εκτιμώμενη εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας KWh,όπως αυτή προκύπτει από το ενεργειακό πιστοποιητικό.

Τα κριτήρια

Η επιλογή ένταξης στο πρόγραμμα γίνεται με διάφορα κριτήρια που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένους συντελεστές βαρύτητας. Πριμοδοτούνται με σειρά κατάταξης, τα ακίνητα που εξοικονομούν μετά τις παρεμβάσεις το μεγαλύτερο ποσοστό εξοικονόμησης ενέργειας, τα χαμηλότερα εισοδήματα, η χαμηλότερη ενεργειακή κλάση, η παλαιότερη κατασκευή κ τέλος μονογονεικες οικογένειες, ΑμΕΑ και πολύτεκνοι.

Παρακάτω παρατίθεται ως παράδειγμα για κατανόηση, ένα παλιό διαμέρισμα , εμβαδού 70 τμ που διαμένει ένα ζευγάρι με ετήσιο εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ και πληροί τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα.

Το ακίνητο πιστοποιείται στην τελευταία ενεργειακή κλάση την Η' και για να ανέβει τουλάχιστον τρεις κλάσεις, δηλαδή κατ' ελάχιστον στην Δ' , αλλάζουμε όλα τα κουφώματα, αυτονομούμεθα απο το κεντρικό σύστημα θέρμανσης, τοποθετώντας μια αντλία θερμότητας στη βεράντα του διαμερίσματος και τέλος αντικαθιστούμε τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα με έναν ηλιακό συλλέκτη που τον τοποθετούμε στο δώμα της πολυκατοικίας.

Το κόστος παρεμβάσεων

Το συνολικό κόστος των παρεμβάσεων ανέρχεται στα 15.400 ευρώ, το πρόγραμμα επιδοτεί το 75%, δηλαδή σου δίνει τα 11.550 ευρώ και ο ωφελούμενος βάζει τα υπόλοιπα 3.850 ευρώ ή με ίδια κεφάλαια ή με άτοκο 4ετες δάνειο με εγγύηση το πρόγραμμα. Συγκεκριμένα κάθε χρόνο θα πληρώνει δόσεις δανείου 962,20 ευρώ, η απόσβεση θα γίνει σε 3 έτη περίπου και η εξοικονόμηση ενέργειας φθάνει στο 65%.
Δηλαδή οι ετήσιες δαπάνες που κατέβαλε το νοικοκυριό για την κάλυψη των ενεργειακών του αναγκών έφταναν περίπου στις 1.735 ευρώ, ενώ μετά τις ανωτέρω ενεργειακές επεμβάσεις αυτές φτάνουν στα 607 ευρώ.

Μιχάλης Χριστοδουλίδης - Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός ΑΠΘ - Ενεργειακός Επιθεωρητής