ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηδάκης: Έκτακτο επίδομα Πάσχα και κατώτατος μισθός άνω των 800 ευρώ - Τι είπε για αγρότες

Χατζηδάκης: Έκτακτο επίδομα Πάσχα και κατώτατος μισθός άνω των 800 ευρώ - Τι είπε για αγρότες

Σύμφωνα με τον κ.Χατζηδάκη, βασικές προτεραιότητες αυτή τη στιγμή είναι τα έργα υποδομών στη Θεσσαλία, αλλά και η οργάνωση του αγροτικού τομέα

Απέναντι στους αγρότες ανεξαρτήτως κομμάτων, τρέφουμε μια συμπάθεια, επομένως και οι ίδιοι κατανοούν ότι υπάρχουν και κάποια όρια, ήταν το πρώτο σχόλιο του υπουργού Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη, στο ερώτημα σε ποια από τα αιτήματα τους βάζει την υπογραφή του, ενόψει της συνάντησης των αγροτών με τον πρωθυπουργό.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ.Χατζηδάκης εξήγησε ότι εξαντολούνται τα δημοσιονομικά περιθώρια και ήδη αποφασίστηκε και φέτος η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα για τους αγρότες, με το κόστος να υπερβαίνει για το δημόσιο τα 80 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ.Χατζηδάκη, βασικές προτεραιότητες αυτή τη στιγμή είναι τα έργα υποδομών στη Θεσσαλία, όπου οι εργασίες αποκατάστασης από τη θεομηνία ξεπερνούν το ένα δισ. ευρώ, αλλά και η οργάνωση και δομή του αγροτικού τομέα

«Όλοι μαζί να δούμε θέματα λειτουργίας, πού πηγαίνουν τα χρήματα. Δεν έχουμε ατελείωτες δυνατότητες, αλλά πρέπει να είμαστε σοβαροί» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομίας.

Ο κ.Χατζηδάκης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί έκτακτο επίδομα Πάσχα στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, υπό προϋποθέσεις. Παράλληλα, σημείωσε ότι στις 22 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί το υπουργικό συμβούλιο και θα ανακοινωθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού για να ισχύσει από την 1η Απριλίου. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Το πρώτο ψηφίο του κατώτατου μισθού θα ξεκινάει από οκτώ αλλά υπάρχει διαβούλευση με τους φορείς».

Για τον νέο κατώτατο μισθό, ο κ. Χατζηδάκης εκτίμησε ότι « η αύξηση του κατώτατου μισθού θα ανακοινωθεί στο τέλος Μαρτίου έτσι ώστε να ισχύσει η αύξηση από 1η Απριλίου» και πως θα είναι άνω των 800 ευρώ. «Το πρώτο ψηφίο του κατώτατου μισθού θα ξεκινάει από οκτώ αλλά υπάρχει διαβούλευση με τους φορείς και παραμένει στόχος της κυβέρνησης μέχρι το τέλος της τετραετίας να πάμε στα 950 ευρώ», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.

Αναφερόμενος στον μέσο μισθό επισήμανε ότι έχει αυξηθεί περίπου 20% τα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ. «Παραλάβαμε τον μέσο μισθό 1.046 ευρώ και τώρα είναι 1.258 ευρώ, σχεδόν 20% αύξηση».