ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα ανεργίας: Τι αλλάζει και πώς θα χορηγείται - Για ποιους θα μειωθεί

Επίδομα ανεργίας: Τι αλλάζει και πώς θα χορηγείται - Για ποιους θα μειωθεί

Επίδομα ανεργίας: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που θα κατατεθεί τον Μάρτιο στη Βουλή

Στη Βουλή αναμένεται να κατατεθεί εντός του Μαρτίου το νομοσχέδιο που θα προβλέπει τις αλλαγές στο επίδομα ανεργίας, που θα αφορά στις προϋποθέσης χορήγησής του, αλλά και στα ποσά.

Σύμφωνα με δημσοίευμα της Real News το ύψος του επιδόματος που θα λαμβάνει ο άνεργος θα εξαρτάται από δύο προϋποθέσεις. Το διάστημα που καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές ως εργαζόμενος και το ύψους του μισθού του.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με τη Δόμνα Μιχαηλίδου, να ενισχυθούν η ανταποδοτικότητα και η δικαιοσύνη όσον αφορά στο επίδομα ανεργίας, ακθώς και να υπάρξη ενοποίηση των επιδομάτων ανεργίας.

Στο νέο αυξημένο επίδομα αναμένται να ενσωματωθεί το επίδομα τυων 200 ευρώ στους μακροχρόνια άνεργους, και σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας θα εφαρμοστεί πιλοτικά εντός του 2024 σε κάποιες περιοχές.

Σύμφωνα με τα σενάρια που επεξεργάζονται είναι το επίδομα βα απαρτίζεται από τρία διακριτά μέρη

Το «σταθερό»: Θα το λαμβάνουν όσοι έχουν την ελάχιστη προϋπόθεση ένταξης και το ύψος του θα εξαρτάται απο τον νόμιμο κατώτατο μισθό.

Το«μεταβλητό»: Το οποίο θα δίνεται για 12 μήνες κατ' ανώτατο όριο και σε εκείνους που έχουν περισσότερες ασφαλιστικές προϋπθέσεις. Γι' αυτό άλλωστε και το επίδομα θα εξαρτάται από την ασφαλιστική ιστορία του δικαιούχου και το ύψος των προηγούμενων αποδοχών του.

Επιπλέον παροχές σε συγκεκριμένες ομάδες όπως π.χ δώρα Χριστουγέννων - Πάσχα, προσαυξήσεις ανά προστατευόμενο μέλος, προσαυξήσεις και για μονογονεϊκες οικογένειες.

Παράλληλα εξετάζονται τα σεναρια

Σύνδεση του επιδόματος ανεργίας με τον κατώτατο μισθό.

Αύξηση της διάρκειας καταβολής του επιδόματος ανεργίας και του ποσού στους 24 μήνες με κριτήριο τον χρόνο ασφάλισης. Αυξημένο τους πρώτους 4 μήνες και σταδιακή μείωση. Μεταξύ άλλων εξετάζεται και η αύξηση του επιδόματος σε όλους όσοι ήταν ασφαλισμένοι τουλάχιστον επι 4ετία.

Θέσπιση υποχρέωσης των ανέργων να ενταχθούν σε προγράμματα κατάρτισης ώστε να αποκτήσουν εξειδίκευση.

Αλλαγή στα κριτήρια των ελάχιστων ημερών απασχόλησης που απαιτούνται για τη λήψη του επιδόματος από τους εποχικά εργαζόμενους.

Καταβολή μειωμένου επιδόματος ανεργίας σε εκείνους που εργάζονται με ευέλικτες μορφές απασχόλησης.