ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καύσιμα: Αυξάνονται πάλι οι τιμές στα πρατήρια βενζίνης

Καύσιμα: Αυξάνονται πάλι οι τιμές στα πρατήρια βενζίνης

Αυξητικές τάσεις παρουσιάζουν οι τιμές των καυσίμων στα πρατήρια 

Μετά από ένα διάστημα σχετικής σταθερότητας, οι τιμές των καυσίμων έχουν και πάλι ανοδικές τάσεις τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία οι αυξήσεις μέσα στις τελευταίες 15 ημέρες φτάνουν ακόμη και τα 10 λεπτά το λίτρο τόσο στην βενζίνη, όσο και στο diesel κίνησης, ενώ μέσα στο 2024 η αύξηση είναι λίγο μεγαλύτερη.

Την ίδια στιγμή το ράλι στις διεθνείς τιμές των καυσίμων συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό κάτι που προοιωνίζει και νέες αυξήσεις τις επόμενες ημέρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε συγκεκριμένο πρατήριο της Αττικής, που κατά βάση κινείται στο μέσο όρο της ευρύτερης περιοχής της πρωτεύουσας, η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης των 95 οκτανίων πωλείται σήμερα στα 1,858 ευρώ το λίτρο, ενώ στις αρχές του μήνα ήταν στα 1,789 ευρώ το λίτρο και στο τέλος του περασμένου έτους ήταν στα 1,747 ευρώ το λίτρο.

Σε άλλο πρατήριο η τιμή είναι στα 1,902 ευρώ το λίτρο, έναντι 1,780 ευρώ το λίτρο στο τέλος του περασμένου μήνα και 1,730 ευρώ το λίτρο στο τέλος του περασμένου έτους.

Για το diesel κίνησης ανάλογη είναι η εικόνα. Σήμερα πωλείται 1,658 ευρώ το λίτρο, έναντι 1,589 ευρώ πριν 13 ημέρες.

Πάνω από το 1,9 ευρώ η βενζίνη σε 14 περιφέρειες

Σε μέσα επίπεδα σε όλη την χώρα, η μέση τιμή της βενζίνης ήταν στα 1,872 ευρώ το λίτρο και του diesel κίνησης ήταν στα 1,712 ευρώ λίτρο και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι νέες προμήθειες θα φέρουν σύντομα πάνω από το 1,9 ευρώ το λίτρο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε 14 περιφέρειες η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης υπερβαίνει το 1,9 ευρώ το λίτρο, ενώ σε δύο από αυτές ξεπερνάει τα 2 ευρώ το λίτρο.

Νέα άνοδος στις διεθνείς αγορές

Εντωμεταξύ ανοδικά κινούνται οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου καθώς εντείνονται οι φόβοι ότι οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να διαταράξουν την προσφορά. Η τιμή για το Brent ξεπέρασε τα 83 δολάρια το βαρέλι με άνοδο πάνω από 1,2%, ενώ το αμερικάνικο αργό είναι πάνω από τα 78 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 1,6%.

Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ «βλέπει» ισχυρές τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ζήτησης του πετρελαίου, παρά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας.