ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

DBRS: Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μόνιμη «τροχιά» προόδου – Τα τρία «αγκάθια»

DBRS: Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μόνιμη «τροχιά» προόδου – Τα τρία «αγκάθια»

Η ελληνική οικονομία παρουσιάζεται «θωρακισμένη», καταγράφοντας ανάπτυξη, σύμφωνα με τη DBRS Morningstar.

Νέα, αισιόδοξα μηνύματα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας επεφύλασσε η τελευταία έκθεση με τις προοπτικές των αξιολογήσεων διεθνώς για το 2024. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη DBRS Morningstar, η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας έναντι των προκλήσεων, η αύξηση των επενδύσεων που αναμένεται να στηρίξει την ανάπτυξη αλλά και η αφοσίωση της Αθήνας στη δημοσιονομική υπευθυνότητα, που έχει μειώσει το χρέος κατά 35% από το 2020, βελτιώνουν τη φερεγγυότητα της Ελλάδας. Ωστόσο, η κληρονομιά της κρίσης εξακολουθεί να αποτελεί «αγκάθι», καθώς επιβαρύνει την αξιολόγηση.

Ο οίκος προβλέπει ότι η ανάπτυξη των οικονομιών θα παραμείνει ασθενής ή θα εξασθενήσει περαιτέρω το 2024, όμως, σημειώνει ότι η συνολική τάση των αξιολογήσεων είναι σταθερή.

Στην Ευρώπη, η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε το 2023, εν μέσω υψηλών τιμών της ενέργειας, αυξημένου κόστους δανεισμού και δομικών προκλήσεων, κυρίως στη Γερμανία. Για το 2024, η DBRS Morningstar περιμένει βελτίωση της ανάπτυξης, ωστόσο, προειδοποιεί ότι αυτή θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα.

Τα εμπορικά ακίνητα χαρακτηρίζονται από τον οίκο ως «πιθανή εστία ρίσκου για το 2023 σε διεθνές επίπεδο», ενώ, οι αναλυτές τονίζουν ότι οι ενδεχόμενες εντάσεις στο χρηματοοικονομικό σύστημα εξακολουθούν να τους ανησυχούν, καθώς οι τιμές των κατοικιών παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Η ελληνική οικονομία παρουσιάζεται ανθεκτική

Η DBRS Morningstar αξιολογεί την Ελλάδα με BBB (low) και σταθερές προοπτικές (καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας). Η χώρα μας εξακολουθεί να παρουσιάζει πρόοδο στην υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, μειώνοντας το επενδυτικό χάσμα έναντι της υπόλοιπης Ευρωζώνης, όπως σημειώνουν οι αναλυτές.

Ο οίκος «βλέπει» ότι οι ευρωπαϊκοί πόροι θα συνεχίσουν να προσδίνουν κίνητρα για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη, στηρίζοντας παράλληλα την αύξηση των επενδύσεων με κεφάλαια τα οποία διοχετεύονται μέσα από το ενισχυμένο τραπεζικό σύστημα.

Πάντως, όπως τονίζει η DBRS, η αξιολόγηση της Ελλάδας επιβαρύνεται από την οικονομική κληρονομιά της παρατεταμένης κρίσης, το πολύ υψηλό χρέος, τα ακόμα σημαντικά κόκκινα δάνεια και την υψηλή ανεργία.

Η δημοσιονομική σοβαρότητα συμβάλλει στη μείωση του χρέους

Σύμφωνα με τον οίκο, οι ελληνικές αρχές και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα παραμείνουν αφοσιωμένες στη δημοσιονομική υπευθυνότητα, διασφαλίζοντας ότι το χρέος θα παραμείνει σε καθοδική «τροχιά».

Άλλωστε, όπως γράφει, τα μέτρα στήριξης έναντι της ενεργειακής ακρίβειας δεν απέτρεψαν την εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος 0,1% του ΑΕΠ, με νέο πλεόνασμα 1,1% να αναμένεται για το 2023 και 2,1% για το 2024.

«Η σημαντική βελτίωση στα δημόσια οικονομικά και το χρέος ενισχύεται από την ισχυρή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για την υλοποίηση ενός δημοσιονομικά συνετού σχεδίου», αναφέρουν οι αναλυτές.

Οι παράγοντες που βελτιώνουν τη φερεγγυότητα

Η ελληνική οικονομία εμφανίζεται ανθεκτική, με συνεχιζόμενη βελτίωση στην αγορά εργασίας, ισχυρή κατανάλωση και ανάκαμψη του τουριστικού τομέα. Ενόσω το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας συνεχίζει να υλοποιείται, οι επενδύσεις αναμένεται να παραμείνουν σημαντική πηγή ανάπτυξης, αν και η DBRS εντοπίζει εξωτερικούς κινδύνους.

Η βελτίωση της φερεγγυότητας είναι, επίσης, αποτέλεσμα της ενισχυμένης συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους θεσμούς του ευρωσυστήματος, λόγω της δημοσιονομικής προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων.

Συνεπώς, η Ελλάδα εξακολουθεί να ωφελείται από την ισχυρή στήριξη και τα οφέλη στη χρηματοδότηση σε εποχές κρίσης, ειδικά με τα νέα «εργαλεία» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια.