ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Συμφωνία για μείωση χρεώσεων της χρήσης POS

Τράπεζες: Συμφωνία για μείωση χρεώσεων της χρήσης POS

Σύντομα αναμένεται να δούμε μείωση χρεώσεων στη χρήση POS για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Σε παράταση του πλαφόν στο επιτόκιο βάσης για στεγαστικά δάνεια μέχρι τον Απρίλιο του 2025 αλλά και ψαλίδι στις χρεώσεις που επιβάλλονται στους επαγγελματίες που δέχονται πληρωμές μέσω POS, συμφώνησαν τραπεζίτες, εταιρείες διαχείρισης συναλλαγών και υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ύστερα από ενημέρωση και θετικό σήμα που έδωσαν Τράπεζα της Ελλάδας και ΕΚΤ.

Σύμφωνα με Τα Νέα, πρόκειται για εξέλιξη, η οποία προέκυψε ύστερα από τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, με τις τράπεζες την περασμένη εβδομάδα.

Από τις συμφωνίες πώλησης των συστημάτων αυτών προκύπτουν κοινοπραξίες και προβλέπονται μελλοντικά έσοδα για τις τέσσερις συστημικές, ενώ υπάρχουν και άλλες δύο μικρότερες τράπεζες, οι οποίες διατηρούν αυτόνομα το σύστημα πληρωμών.

Τράπεζες και acquirers συμφώνησαν να στείλουν σύντομα υπόμνημα στο υπουργείο Οικονομικών για τα περιθώρια μείωσης των χρεώσεων στα POS, με στόχο να πέσουν στα ευρωπαϊκά επίπεδα. Καθώς οι τράπεζες έχουν κλείσει συμφωνίες με τις εταιρείες πληρωμών και επηρεάζονται τα έσοδά τους, μολονότι έχουν πουλήσει τα συστήματα αυτά, είχε προηγηθεί ενημέρωση της εποπτείας, δηλαδή τόσο της Τράπεζας της Ελλάδος όσο και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Εποπτείας SSM της ΕΚΤ.

Οι επόπτες, σύμφωνα με Τα Νέα, άνοιξαν το πράσινο φως και πλέον οι αρμόδιες Αρχές περιμένουν τις προτάσεις των τραπεζών ώστε να μειωθούν οι χρεώσεις από το επίπεδο 0,7% έως 1,25% σήμερα στο περίπου 0,5% έως 1% ή χαμηλότερα, λαμβάνοντας υπόψη τις συμφωνίες πώλησης και τα χαρακτηριστικά της αγοράς.