ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

POS: Σε μειώσεις έως 50% στις προμήθειες προχωρούν οι τράπεζες

POS: Σε μειώσεις έως 50% στις προμήθειες προχωρούν οι τράπεζες

Κατά 50% αναμένεται να μειωθούν οι προμήθειες των τραπεζών από τη χρήση POS για μικρές συναλλαγές

Σε μειώσεις στις προμήθειες από τις «μικρές» συναλλαγές που κάνουν οι καταναλωτές με τη χρήση POS, προσανατολίζονται οι τράπεζες, ενώ έχει γίνει υποχρεωτική η εγκατάσταση των συσκευών σε 35 κλάδους λιανικής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν αντιδράσεις για τις προμήθειες των τραπεζών με αρκετούς κλάδους όπως οι περιπτερούχοι να... γκρινιάζουν, καθώς - όπως λένε - σε πολλές περιπτώσεις αγορών (όπως για τσιγάρα) «μπαίνουν» μέσα οικονομικά.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έθεσε το προηγούμενο διάστημα το εν λόγω θέμα στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών, που φαίνεται να δεσμεύθηκε ότι θα επανεξετάσει τι περιθώριο υπάρχει για να μειωθούν οι χρεώσεις στη χρήση POS για συναλλαγές μικρής αξίας.

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο των τραπεζών

Το νέο πλαίσιο των τραπεζών, που αν δεν αλλάξει ο σχεδιασμός θα ανακοινωθεί μέσα στον Μάρτιο, προβλέπει «κούρεμα» των προμηθειών έως 50%, στο σκέλος που τις αφορά. Πάντως, περίπτερα και ψιλικατζίδικα έχουν περιθώριο να εγκαταστήσουν τα POS, τα οποία ήδη θα πρέπει να έχουν παραγγείλει (μέχρι χθες) έως το τέλος Μαρτίου. Στην αντίθετη περίπτωση, με τα σημερινά δεδομένα απειλούνται από την 1η Απριλίου με πρόστιμο 1.500 ευρώ.