ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κανένας κάτοχος ΑΜΚΑ χωρίς δωρεάν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας

Κανένας κάτοχος ΑΜΚΑ χωρίς δωρεάν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου, επανέλαβε ότι κανένας κάτοχος ΑΜΚΑ δεν χάνει την ελεύθερη και δωρεάν πρόσβασή του στο δημόσιο σύστημα υγείας

Κανένας κάτοχος ΑΜΚΑ δε χάνει την ελεύθερη και δωρεάν πρόσβασή του στο δημόσιο σύστημα υγείας, για ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, καθώς το δημόσιο σύστημα υγείας, τόσο τα νοσοκομεία όσο και οι δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που δεν έχουν ασφαλιστική ικανότητα λόγω οφειλών, τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Γ. Μουλκιώτης.

Όπως είπε ο κ. Τσακλόγλου οι ανασφάλιστοι πολίτες στο παρελθόν δεν είχαν πλήρη πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας, παρά μόνο μέσω οιονεί προνοιακών διαδικασιών όπως τα επείγοντα περιστατικά, κάτι που άλλαξε το 2014, επί υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη, δίνοντας τους πλήρη και ελεύθερη πρόσβαση τόσο σε νοσοκομειακή όσο και σε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, καθώς και φαρμακευτική κάλυψη.

Στα χρόνια της πανδημίας του Covid, δόθηκε πράγματι κατ’ εξαίρεση η δυνατότητα στους ανασφάλιστους νόμιμους κάτοικους της χώρας για πρόσβαση και σε ιδιωτικές δομές υγείας, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας καθώς και για την αποσυμφόρηση των δημοσίων νοσοκομείων ώστε να μην διευκολυνθεί η διάδοση του Covid-19. Η χώρα σήμερα έχει επανέλθει σε κανονικότητα και το ίδιο πρέπει να ισχύσει και με την ασφαλιστική ικανότητα, να παύσουν δηλαδή οι ρυθμίσεις που εξίσωναν ουσιαστικά όσους δεν πληρώνουν τις εισφορές τους με όσους τις πληρώνουν.

Παράταση ασφαλιστικής ικανότητας

Στη συνέχεια ο Υφυπουργός Εργασίας κ. Τσακλόγλου αναφέρθηκε στις κατηγορίες που καλύπτει η τροπολογία που ψηφίστηκε και δίνει παράταση της ασφαλιστικής ικανότητας στους πληγέντες από φυσικές καταστροφές την προηγούμενη χρονιά, στους πληγέντες από τις πυρκαγιές του 2018 και στους εργαζόμενους στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στην ναυτικοεπισκευαστική ζώνη Περάματος και στα ναυπηγεία Ελευσίνας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην υπουργική απόφαση που ψηφίστηκε από τον τότε Υπουργό Υγείας, κ. Πλεύρη, και με την οποία έχει ληφθεί πρόνοια για δύο μεγάλες ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού και συγκεκριμένα για τα παιδιά κάτω των 8 ετών και για άτομα με αναπηρία 80% και άνω ή 67% και άνω με συγκεκριμένες παθήσεις, καθώς και σε ασθενείς με ειδικές παθήσεις, τα φάρμακα των οποίων χορηγούνται με μηδενική συμμετοχή. Οι ευάλωτες αυτές ομάδες έχουν ελεύθερη συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπειών και διαγνωστικών εξετάσεων από τους ιδιώτες ιατρούς ανεξαρτήτως ασφαλιστικής ικανότητας.

Το ασφαλιστικό πακέτο είναι ενιαίο

Στη συνέχεια ο κ. Τσακλόγλου υπενθύμισε ότι η πληρωμή των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης δεν είναι σε καμία περίπτωση ούτε εθελοντική, ούτε α λά καρτ. «Το ασφαλιστικό πακέτο είναι ενιαίο για να εξασφαλίζεται τόσο το δικαίωμα στην παροχή υπηρεσιών υγείας, όσο και στη συνταξιοδότηση. Ένα σύστημα στο οποίο ο ασφαλισμένος επιλέγει ποιες εισφορές θα πληρώνει κάθε φορά, χάνει τον υποχρεωτικό του χαρακτήρα, οδηγώντας σε δυσκολίες πληρωμής των σημερινών συντάξεων αλλά και σε χαμηλότερες μελλοντικές συντάξεις για όσους δεν πληρώνουν», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΦΚΑ, τα οποία παρέθεσε ο Υφυπουργός Εργασίας, περίπου 170.000 μη μισθωτοί χρωστούν κάτω από 500 ευρώ και άλλες 110.000 μεταξύ 500 και 2.000 ευρώ, τους οποίους κάλεσε από το βήμα της Βουλής, έστω και τώρα, να ρυθμίσουν τις οφειλές τους αυτές σε 24 δόσεις προκειμένου να αποκτήσουν άμεσα ασφαλιστική ικανότητα.

Κλείνοντας, ο κ. Τσακλόγλου τόνισε για μια ακόμη φορά ότι «κανένας δεν μένει εκτός ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης λόγω οφειλών. Αντίθετα, όλοι διατηρούν την ελεύθερη και δωρεάν πρόσβασή τους στο δημόσιο σύστημα υγείας ενώ υπάρχουν και ειδικές επιπρόσθετες προβλέψεις για ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες».