ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ανακαινίζω-Ενοικιάζω»: Μέσα στην εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα - Ποιες είναι οι προϋποθέσεις

«Ανακαινίζω-Ενοικιάζω»: Μέσα στην εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα - Ποιες είναι οι προϋποθέσεις

Μέχρι τα τέλη της εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω». Σχεδόν 12.500 κατοικίες αναμένεται να ωφεληθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω» θα αφορά περίπου 12.500 κατοικίες.

Στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω - Νοικιάζω» συμμετέχουν ιδιοκτήτες κατοικιών που διαθέτουν την κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου σε ποσοστό 50% και άνω. Αποκλείονται όσοι έχουν ενταχθεί σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης για οποιοδήποτε ακίνητό τους τα τελευταία πέντε έτη.

Οι προϋποθέσεις

Η επιδότηση δίδεται για ένα ακίνητο.

Το προς ανακαίνιση ακίνητο πρέπει:

  • Nα έχει εμβαδόν έως 100 τ.μ. και να βρίσκεται σε αστική περιοχή
  • Δεν πρέπει να έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, ή ως μισθωμένη αλλά να αναφέρεται ως κενή στο Ε2 των τριών τελευταίων ετών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων υπουργείων περίπου 12.500 κενές κατοικίες μπορούν να επωφεληθούν από το νέο πρόγραμμα, αρκεί οι ιδιοκτήτες τους να ακολουθήσουν τις απαραίτητες διαδικασίες.

Συγκεκριμένα, η επιδότηση από το κράτος ανέρχεται σε 40% επί των δαπανών που θα κάνει ο ιδιοκτήτης, για εργασίες και για υλικά, ενώ η ανώτατη επιδότηση είναι τα 10.000 ευρώ.

Τα σπίτια δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερα των 100 τ.μ. και θα πρέπει να βρίσκονται σε οικιστική περιοχή.

Προαπαιτούμενο είναι οι εργασίες και τα υλικά να έχουν αγοραστεί όλα με κανονικά τιμολόγια, τα οποία στη συνέχεια θα πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά, για να αποφευχθούν περιστατικά φοροδιαφυγής. Στην περίπτωση που κάποιος να ανακαινίσει το ακίνητό του με μαύρο χρήμα και χωρίς αποδείξεις, δεν θα μπορεί να λάβει την επιδότηση.

Παράλληλα, ο ιδιοκτήτης αφού θα κάνει την ανακαίνιση, είναι απαραίτητο να νοικιάσει για τρία χρόνια το ακίνητο και ο τρόπος που αποδεικνύεται αυτό είναι όταν θα υποβάλει τα τιμολόγια για να λάβει την επιδότηση, να υποβάλει μαζί και το ηλεκτρονικό μισθωτήριο, το οποίο αποδεικνύει ότι έχει βρει ήδη το άτομο ή τα άτομα που θα νοικιάσει το σπίτι.