ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις: Για ποιους έρχονται αναδρομικά στις επικουρικές

Συντάξεις: Για ποιους έρχονται αναδρομικά στις επικουρικές

Έρχονται αναδρομικά στις επικουρικές συντάξεις - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Επανυπολογισμός και αναδρομικά έρχονται και για τις συντάξεις του Δημοσίου, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», καθώς η έκδοση απόφασης με τη διαδικασία fast track έχει αφήσει εκτός υπολογισμού σε πολλές περιπτώσεις τους χρόνους διαδοχικής ασφάλισης, που έχει πάνω από το 30% των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ έχουν εντοπίσει λανθασμένους χρόνους σε επικουρικές συνταξιούχων του Δημοσίου και σε ένα μεγάλο ποσοστό τα λάθη διορθώνονται με εκ των υστέρων επανυπολογισμό της ήδη εκδοθείσας επικουρικής σύνταξης.

Υπάρχουν όμως πολλές κατηγορίες ασφαλισμένων που παρά το γεγονός ότι είχαν διαδοχική ασφάλιση στο ΙΚΑ, εντούτοις η επικουρική τους βγήκε μόνον με τα χρόνια που έχουν στο Δημόσιο.

Υπενθυμίζεται ότι με το νόμο 5078/2023 η 15ετία καθιερώθηκε ως ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης για την έκδοση επικουρικής σύνταξης από όλα τα Ταμεία. Στην πράξη, η διάταξη αφορά το Δημόσιο και Ταμεία ΔΕΚΟ, όπου οι ασφαλισμένοι έπρεπε να έχουν τα ίδια χρόνια με την κύρια ασφάλιση για να πάρουν την επικουρική με το ίδιο όριο ηλικίας, διαφορετικά θα έπρεπε να περιμένουν να κλείσουν τα 67 ή να πάρουν την επικουρική μειωμένη.

Η επίσπευση της έκδοσης των επικουρικών όμως έφερε και λάθη, όπως αυτά που εντοπίζονται στους χρόνους διαδοχικής ασφάλισης, που λείπουν από αρκετές αποφάσεις επικουρικών του Δημοσίου.

Ένσταση

Για να αποκαταστήσουν τα λάθη, οι συνταξιούχοι μπορούν να υποβάλουν ένσταση κατά της απόφασης, έστω και αν χρειαστεί να περιμένουν 2 με 3 μήνες για να εξεταστεί.

Στις νέες επικουρικές που παίρνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι εφαρμόζονται δύο υπολογισμοί, ένας για τα χρόνια ασφάλισης ως το 2014 και ένας από το 2015 και μετά.

Για τα έτη ως το 2014 η επικουρική υπολογίζεται με συντελεστή 0,45% ανά έτος και πολλαπλασιάζεται με τον συντάξιμο μισθό που είχαν οι ασφαλισμένοι από το 2002 ως το 2014, ενώ από το 2015 και μετά παίζουν ρόλο οι εισφορές, που σημαίνει ότι όσο μεγαλύτεροι είναι οι μισθοί τόσο περισσότερες είναι και οι εισφορές που βοηθούν στο να αυξάνεται η επικουρική.

Στον υπολογισμό της επικουρικής όμως μετά το 2015 ο νόμος έβαλε μια μεγάλη παγίδα, που καθορίζει το ποσό που αναλογεί στις εισφορές με βάση την ηλικία συνταξιοδότησης. Για κάθε ηλικία υπάρχει ένας ειδικός συντελεστής απομείωσης της επικουρικής (ράντες ηλικίας), ώστε όσοι αποχωρούν, για παράδειγμα, στα 60 ακόμη και αν έχουν πληρώσει υψηλές εισφορές, παίρνουν για το τμήμα από το 2015 και μετά μικρότερο ποσό από όσους κατέβαλαν λιγότερες εισφορές, αλλά βγαίνουν στα 67.

Σύμφωνα με τους πίνακες που επεξεργάστηκε και δημοσιεύει το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις», οι επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου, ανάλογα με τα έτη ασφάλισης, το μισθό και την ηλικία συνταξιοδότησης, διαμορφώνονται ως εξής:

  • Επικουρική σύνταξη με 30 έτη ασφάλισης. Με ηλικία συνταξιοδότησης στα 67 και συντάξιμες αποδοχές 1.768,5 ευρώ, η επικουρική σύνταξη βγαίνει στα 200,11 ευρώ πριν το φόρο. Με τον ίδιο μισθό, αλλά με συνταξιοδότηση στα 62, η επικουρική βγαίνει στα 147,64 ευρώ.
  • Επικουρική σύνταξη με 35 έτη. Με ηλικία συνταξιοδότησης στα 67 και συντάξιμες αποδοχές 2.472,64 ευρώ, η επικουρική σύνταξη βγαίνει στα 333,51 ευρώ πριν το φόρο. Με συντάξιμο μισθό 1.485,80 ευρώ και συνταξιοδότηση στα 62, η επικουρική βγαίνει στα 189,28 ευρώ, ενώ με τον ίδιο μισθό στα 67 ο ασφαλισμένος παίρνει επικουρική 196 ευρώ.
  • Επικουρική σύνταξη με 40 έτη. Με ηλικία συνταξιοδότησης στα 67 και συντάξιμες αποδοχές 3.137,40 ευρώ, η επικουρική σύνταξη βγαίνει στα 490,36 ευρώ πριν το φόρο. Με συντάξιμο μισθό 1.751 ευρώ και συνταξιοδότηση στα 62, η επικουρική βγαίνει στα 259,95 ευρώ.

Πήραν πίσω τις μειώσεις 50% σε επικουρικές τραπεζών

Ακυρώθηκαν οι μειώσεις που είδαν στις επικουρικές τους οι συνταξιούχοι της Εμπορικής και της Alpha Bank, οι οποίες έφτασαν να είναι μεγαλύτερες ακόμη και από τις περικοπές που είχαν επιβληθεί με το νόμο Κατρούγκαλου.

Οι μειώσεις ήρθαν ξαφνικά, όταν η αρμόδια διεύθυνση επικουρικής ασφάλισης του ΕΦΚΑ αποφάσισε να εφαρμόσει στις υψηλές επικουρικές συντάξεις των τραπεζών το πλαφόν ων 1.534 ευρώ που θεσπίστηκε με το νόμο 4997/2022, επιβάλλοντας όλες τις μειώσεις που είχαν στην παλιά σύνταξη!

Συνταξιούχοι που μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024 (πριν το πλαφόν) έπαιρναν επικουρική 880 ευρώ βρέθηκαν στην πληρωμή του Μαρτίου (μετά το πλαφόν) με επικουρική 458 ευρώ, όταν με τις περικοπές του νόμου Κατρούγκαλου η σύνταξή τους είχε πέσει στα 588 ευρώ.

Οι συνταξιούχοι της Εμπορικής πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας ζητώντας ακύρωση των περικοπών.

Σε συνάντηση που είχαν με τον γενικό γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκο Μηλαπίδη, και νομικούς συμβούλους του ΕΦΚΑ πήραν τη διαβεβαίωση ότι οι συντάξεις τους θα επανέλθουν άμεσα στα επίπεδα που ήταν πριν το κούρεμα, καθώς, όπως τονίστηκε, δημιουργείται στρέβλωση από την εφαρμογή του πλαφόν.

Το υπουργείο δεν θα αλλάξει ωστόσο το πλαφόν για τις επικουρικές, που είναι στα 1.534 ευρώ, αλλά εξετάζει να το διορθώσει, ώστε, αν προκαλούνται μειώσεις, να δίδεται προσωπική διαφορά στους συνταξιούχους, για να έχουν τις ίδιες αποδοχές που έπαιρναν και πριν το πλαφόν.