ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις: Ξεκίνησε η πληρωμή αναδρομικών στους συνταξιούχους - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Συντάξεις: Ξεκίνησε η πληρωμή αναδρομικών στους συνταξιούχους - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Οι επανυπολογισμοί κύριων συντάξεων φέρνουν πληρωμές αναδρομικών στους συνταξιούχους

Mε ποσά ως και 63.705 ευρώ ξεκίνησε να πληρώνει ο ΕΦΚΑ, κατά ομάδες συνταξιούχων, αναδρομικά από εκκρεμείς επανυπολογισμούς κύριων συντάξεων, αποκαλύπτει ο «Ελεύθερος Τύπος».

Τα ποσά που κατέβαλε ο ΕΦΚΑ στην πρώτη ομάδα των εκκρεμών επανυπολογισμών αφορούν 1.085 παλαιούς συνταξιούχους (πριν τον Μάιο του 2016) από το πρώην ταμείο του ΗΣΑΠ και τα αναδρομικά που πληρώθηκαν ξεκινούν από τα 600 ευρώ για τις πολύ χαμηλές συντάξεις και φτάνουν ως και 63.705 ευρώ για τις πολύ υψηλές.

Προσωπική διαφορά

Οι παλαιοί συνταξιούχοι για να πάρουν αυξήσεις από τον επανυπολογισμό συντάξεων θα πρέπει η νέα επανυπολογισμένη σύνταξη να είναι μεγαλύτερη από την παλιά. Αν η νέα σύνταξη βγει μικρότερη, όπως συνέβη στις περισσότερες παλιές συντάξεις, τότε οι συνταξιούχοι παίρνουν συμπλήρωμα ως προσωπική διαφορά και όταν η αύξηση ξεπεράσει την προσωπική διαφορά, έχουν καθαρό κέρδος στην τσέπη.

Στους συνταξιούχους του ΗΣΑΠ λίγοι είχαν προσωπική διαφορά την οποία μηδένισαν στη συνέχεια, ενώ οι περισσότεροι βγήκαν κερδισμένοι, καθώς οι συντάξεις τους μετά τον επανυπολογισμό ήταν μεγαλύτερες.

Αυξήσεις για 62 μήνες

Δύο είναι οι λόγοι που πληρώθηκαν τόσο μεγάλα ποσά αναδρομικών, ίσως από τα υψηλότερα που έχουν πληρωθεί για επανυπολογισμούς:

1. Στους εν λόγω συνταξιούχους δεν είχε γίνει κανένας επανυπολογισμός, και έπαιρναν την παλιά τους σύνταξη. Ο ΕΦΚΑ έκανε τώρα δύο επανυπολογισμούς ταυτόχρονα, έναν με τους συντελεστές του νόμου Κατρούγκαλου για το διάστημα από 1/1/2019 ως 30/9/2019 και έναν δεύτερο επανυπολογισμό με τους συντελεστές του νόμου Βρούτση που δίνουν αυξήσεις συντάξεων για όσους έχουν πάνω από τα 30 έτη ασφάλισης. Ο δεύτερος επανυπολογισμός έχει αναδρομικά από 1/10/2019 και μετά που σημαίνει ότι οι 1.085 συνταξιούχοι του ΗΣΑΠ πληρώθηκαν συνολικά αναδρομικά από 1/1/2019 μέχρι και Φεβρουάριο 2024, δηλαδή πήραν μαζεμένες τις αυξήσεις για 62 μήνες.

2. Στις επανυπολογισμένες και υψηλότερες σε σχέση με αυτές που έπαιρναν συντάξεις, επανυπολογίστηκαν και οι αυξήσεις του 2023 και του 2024. Ετσι τόσο η αύξηση 7,75% για το 2023 όσο και το 3% για το 2024, υπολογίστηκαν εκ νέου σε μεγαλύτερη σύνταξη και προέκυψαν και από εκεί αναδρομικά, για όλο το 2023 όσον αφορά την αύξηση 7,75% και για τους δύο πρώτους μήνες του 2024 όσον αφορά το 3%.

Ακολουθούν κι άλλοι

Σειρά στους επανυπολογισμούς και σε αναλόγου ύψους αναδρομικά έχουν 6.000 συνταξιούχοι της πρώην Ολυμπιακής που και αυτοί ανήκουν στις δύσκολες περιπτώσεις και έμειναν πολύ πίσω σε σχέση με άλλους συνταξιούχους.

Οι συνταξιούχοι της πρώην Ολυμπιακής έχουν πάρει την αύξηση που δικαιούνται στην επανυπολογισμένη σύνταξη και εκκρεμεί η πληρωμή των αναδρομικών από τις αυξήσεις του επανυπολογισμού που θα τα πληρωθούν στο τέλος Μαρτίου.

Ακολουθούν Απρίλιο ή Μάιο οι πληρωμές αναδρομικών σε περίπου 10.000 παλαιούς συνταξιούχους τραπεζικούς που είχαν μείνει εκτός επανυπολογισμών. Και σε αυτή την ομάδα τα ποσά που θα πληρωθούν είναι υψηλά και σύμφωνα με εκτιμήσεις ξεπερνούν τα 15.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα ετοιμάζονται και νέες πληρωμές αυξήσεων και αναδρομικών επανυπολογισμού σε νέους συνταξιούχους (μετά τον Μάιο του 2016) που για διάφορους λόγους έμειναν με τη σύνταξη που πήραν από τον νόμο Κατρούγκαλου χωρίς να επανυπολογιστεί με τους βελτιωμένους συντελεστές του νόμου Βρούτση.

Παράλληλη ασφάλιση

Οι πιο δύσκολες περιπτώσεις είναι αυτές των συντάξεων με παράλληλη ασφάλιση καθώς σε ορισμένα ταμεία (π.χ. ΤΣΑΥ) δεν υπάρχουν ακριβή δεδομένα χρόνων ασφάλισης και ως εκ τούτου οι επανυπολογισμοί καθυστερούν γιατί η κάθε περίπτωση ερευνάται ξεχωριστά.

Στους εκκρεμείς επανυπολογσμούς νέων συντάξεων συμπεριλαμβάνονται και συνταξιούχοι από το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ ή και το Δημόσιο με διαδοχική και παράλληλη ασφάλιση καθώς και συνταξιούχους που εργάστηκαν και συνεχίζουν νε εργάζονται μετά τη συνταξιοδότηση λαμβάνοντας ακόμη την αρχική τους σύνταξη.

Στους δύσκολους επανυπολογισμούς που εκκρεμούν περιλαμβάνονται και συντάξεις χηρείας από παράλληλη ασφάλιση καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις δεν εκδίδονται από ορισμένους φορείς (π.χ. ΤΣΑΥ) ούτε καν ενημερωτικά που να δείχνουν στις χήρες πως υπολογίστηκε το ποσό που λαμβάνουν από τη σύνταξη του θανόντα συζύγου.

Για εκκρεμείς επανυπολογισμούς

Τις πληρωμές αναδρομικών για εκκρεμείς επανυπολογισμούς, που αποκάλυψε ο «Ε.Τ.» και το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις» τη Δευτέρα, επιβεβαίωσε και η αρμόδια υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, λέγοντας σε συνέντευξή της στα «Παραπολιτικά FM» ότι «μέχρι το τέλος Μαρτίου αρκετοί συνταξιούχοι θα δουν στο λογαριασμό τους περισσότερα αναδρομικά όπως αυτοί του ΗΣΑΠ, της Ολυμπιακής, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου αλλά και τραπεζών, οι οποίοι δεν είχαν δει τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους, τόσο από το νόμο Κατρούγκαλου όσο και από το νόμο Βρούτση». Υπενθυμίζεται ότι οι επανυπολογισμοί στις μεν νέες συντάξεις γίνονται σε όσους αποχώρησαν με 30 έτη ασφάλισης και άνω από 13/5/2016 έως και τις 30/9/2019, ενώ για τις παλαιότερες συντάξεις αφορούν όσους αποχώρησαν με περισσότερα από 30 έτη έως και 12/5/2016. Η διαφορά είναι ότι οι νέοι συνταξιούχοι παίρνουν στο χέρι την αύξηση που προκύπτει από τον επανυπολογισμό της σύνταξης, ενώ οι παλαιοί θα πάρουν αύξηση εφόσον η νέα επανυπολογισμένη σύνταξη βγει μεγαλύτερη από τη σύνταξη που έβγαλε ο πρώτος επανυπολογισμός που έγινε με τον νόμο Καρούγκαλου.

Επιστροφές ως 17.424 ευρώ

Σύμφωνα με τους πίνακες που επεξεργάστηκε και δημοσιεύει ο «Ε.Τ.» τα αναδρομικά από τον επανυπολογσμό των κύριων συντάξεων για όσους αποχώρησαν με 40 χρόνια και μισθούς της τάξης των 3.000 ευρώ φτάνουν ως τα 17.424 ευρώ. Ενώ για όσους αποχώρησαν με 35 έτη και μισθούς της τάξης των 1.200 ευρώ, τα αναδρομικά του επανυπολογισμού ανέρχονται σε 3.312 ευρώ.

Εκτιμάται πάντως ότι χωρίς επανυπολογισμό είναι περί τις 50.000 κύριες συντάξεις, στις οποίες περιλαμβάνονται παλαιοί και νέοι συνταξιούχοι μετά τον νόμο Κατρούγκαλου (από 13/5/2016) με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης.

Ηδη ο ΕΦΚΑ προχωρά σε πληρωμές αναδρομικών ανά ομάδα συνταξιούχων, καταβάλλοντας οφειλόμενα 5 ως 7 ετών.

Σύμφωνα με τους πίνακες:

*Συνταξιούχος με 35 έτη που βγήκε τον Μάρτιο του 2018 με συντάξιμο μισθό 1.645 ευρώ, από τον επανυπολογισμό θα έχει σύνταξη 1.107 ευρώ και αναδρομικά για 72 μήνες (Μάρτιος 2028/2024) με ποσό 4.608 ευρώ μικτά.

*Συνταξιούχος με 37 έτη που βγήκε τον Μάρτιο του 2018 με συντάξιμο μισθό 1.890 ευρώ θα έχει αύξηση 108 ευρώ από τον επανυπολογισμό και η σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 1.315 ευρώ με αναδρομικά 7.776 ευρώ μικτά.

*Συνταξιούχος με 40 έτη που βγήκε τον Μάρτιο του 2018 με συντάξιμο μισθό 3.030 ευρώ που λαμβάνει ακόμη την αρχική σύνταξη θα κερδίσει από τον επανυπολογισμό αύξηση 242 ευρώ και η σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 2.108 ευρώ, ενώ θα έχει αναδρομικά για 72 μήνες (2018-2024) με ποσό 17.424 ευρώ μικτά.