ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση των ενοικίων αλλά πτώση στις τιμές των ακινήτων στην Ε.Ε.

Αύξηση των ενοικίων αλλά πτώση στις τιμές των ακινήτων στην Ε.Ε.

Το τρίτο τρίμηνο του 2023, οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν κατά 2,2% και 1,1% στη ζώνη του ευρώ και την ΕΕ.

Διαφορετική πορεία χαράζουν οι τιμές των κατοικιών και οι τιμές των ενοικίων στην ευρωζώνη στο τέλος του 2023. Οι πρώτες έχουν πτωτική τάση ενώ οι δεύτερες αυξάνονται.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, το τέταρτο τρίμηνο του 2023, οι τιμές των κατοικιών, όπως μετριούνται από το Δείκτη Τιμών Κατοικιών, μειώθηκαν κατά 1,1% στη ζώνη του ευρώ σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Το τρίτο τρίμηνο του 2023, οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν κατά 2,2% και 1,1% στη ζώνη του ευρώ και την ΕΕ. Οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν κατά 0,3% ετησίως το τέταρτο τρίμηνο του 2023, ενώ τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 0,6% στην ΕΕ. Σε τριμηνιαία βάση, οι τιμές των κατοικιών στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 0,2%, ενώ τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 3,0%.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις

Από τα κράτη μέλη τα οκτώ παρουσίασαν ετήσια μείωση των τιμών των κατοικιών το τέταρτο τρίμηνο του 2023 και δεκαοκτώ παρουσίασαν ετήσια αύξηση. Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (-14,4%), τη Γερμανία (-7,1%) και τη Φινλανδία (-4,4%), ενώ οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στην Πολωνία (+13,0%), τη Βουλγαρία (+10,1%) και την Κροατία (+9,5%).

Από την άλλη πλευρά οι τιμές μειώθηκαν σε έντεκα κράτη μέλη, παρέμειναν σταθερές σε ένα (Ιταλία) και αυξήθηκαν σε δεκατέσσερα κράτη μέλη. Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στη Γαλλία (-2,7%), τη Λετονία (-2,5%) καθώς και τη Δανία και τη Σουηδία (αμφότερες -2,3%), ενώ οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στην Πολωνία (+4,8%), την Κροατία (+3,4%) και την Ιρλανδία (+3,0%).