ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καλάθι του Πάσχα»: Πότε θα εφαρμοστεί - Τι θα περιλαμβάνει

«Καλάθι του Πάσχα»: Πότε θα εφαρμοστεί - Τι θα περιλαμβάνει

Πότε αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το «Καλάθι του Πάσχα» - Τι θα γίνει με το «Καλάθι νονών»

Την Τετάρτη 24 Απριλίου αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το «καλάθι του Πάσχα», στο οποίο συμμετέχουν… παραδοσιακά, τα τελευταία χρόνια, τα σούπερ μάρκετ, «ρίχνοντας» τις τιμές σε μία σειρά από προϊόντα που έχουν ταυτιστεί με την εορτή, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο».

Παράλληλα, στα μέσα του μήνα, «κληρώνει» για το «καλάθι των νονών», με στελέχη του αρμόδιου υπουργείου Ανάπτυξης (ΥΠΑΝ) να εκφράζουν την αισιοδοξία τους σε σχέση με την υλοποίηση της πρωτοβουλίας και φέτος.

Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με το «πασχαλινό καλάθι», στέλεχος του ΥΠΑΝ με γνώση του αντικειμένου επεσήμανε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής πως οι συζητήσεις για το περιεχόμενό του θα ξεκινήσουν εντός των επόμενων ημερών. Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε πως «…δεν μπορεί να λείπουν το αρνί και το κατσίκι από το “καλάθι του Πάσχα”».

Υπενθυμίζεται πως πέρυσι το συγκεκριμένο «καλάθι», πέραν των παραπάνω (δηλαδή εκτός από αρνί και κατσίκι) εμπεριείχε ακόμη σοκολατένια αβγά και τσουρέκι. Επί της ουσίας, αυτές οι τέσσερις κατηγορίες αγαθών είχαν προστεθεί στις «σταθερές» που έχει το «καλάθι του νοικοκυριού» μόνο για την πασχαλινή περίοδο.

Στην παρούσα φάση, πάντως, το κόστος για το αρνί κυμαίνεται στα σούπερ μάρκετ από 11,83 ευρώ μέχρι 11,89 ευρώ το κιλό (στοιχεία 1ης.3.2024 από το e-καταναλωτής), το κατσίκι αντιστοίχως κοστίζει 11,78 έως 12,95 ευρώ το κιλό. Στο δε τσουρέκι η τιμή διαμορφώνεται από 2,39 έως 2,67 ευρώ (380 γραμμ.).

Αξίζει να σημειωθεί πως πέρυσι, πριν τεθεί σε ισχύ το «καλάθι του Πάσχα», οι τιμές σε αρνί και κατσίκι ήταν πιο οικονομικές από τις αντίστοιχες φετινές, ενώ στο τσουρέκι ξεκινούσαν από τα ίδια επίπεδα και έφταναν σε υψηλότερα.

Ειδικότερα, το 2023, λίγο πριν τεθεί σε ισχύ το «πασχαλινό καλάθι» (27/3), το αρνί κόστιζε 10,84 – 10,90 ευρώ το κιλό, το κατσίκι 11,11 -11,95 ευρώ το κιλό και το τσουρέκι 2,39 – 2,98 ευρώ τα 380 γραμμ. Αφού ενεργοποιήθηκε (πρεμιέρα στις 5/4) η πρωτοβουλία, στις 7/4, για παράδειγμα, το κόστος διαμορφωνόταν: για το αρνί από 9,78 έως 9,95 ευρώ (11 ευρώ το κιλό στα συνοικιακά κρεοπωλεία), για το κατσίκι από 10,45 μέχρι 10,90 ευρώ (περίπου 12 ευρώ το κιλό κόστιζε στα συνοικιακά κρεοπωλεία) και για το τσουρέκι από 2,39 έως 2,66 ευρώ.

«Καλάθι νονών»

Σε σχέση με το «καλάθι των νονών», οι ίδιες πηγές σημείωσαν πως το πιθανότερο είναι να «τρέξει» και αυτή η πρωτοβουλία. Ωστόσο, για να διαπιστωθεί αν μπορούν να την υποστηρίξουν οι άμεσα εμπλεκόμενες επιχειρήσεις, θα πρέπει να προηγηθεί συζήτηση με την ηγεσία του ΥΠΑΝ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στις επόμενες ημέρες, θα ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις με τους Συνδέσμους μεγάλων αλυσίδων τεχνολογίας και καταστημάτων πώλησης παιχνιδιών. Στόχος είναι να ληφθεί η σχετική απόφαση μέχρι τα μέσα του μήνα, για να γίνουν στη συνέχεια οι προβλεπόμενες ανακοινώσεις από την ηγεσία του ΥΠΑΝ.

Πέρυσι, πάντως, στο «καλάθι των νονών» συμμετείχαν καταστήματα με παιχνίδια και είδη τεχνολογίας, διαθέτοντας σε προσιτές για τους καταναλωτές τιμές προϊόντα που εντάσσονταν στις εξής κατηγορίες: 1) πασχαλινές λαμπάδες-παιχνίδια, 2) επιτραπέζια/παζλ, 3) παιχνίδια με κούκλες, κουκλόσπιτα και άλλα αξεσουάρ (παιχνίδια μίμησης), 4) βρεφικά παιχνίδια, 5) φιγούρες δράσης, 6) παιχνίδια κατασκευών και δημιουργίας (π.χ. τουβλάκια), 7) οχήματα – τηλεκατευθυνόμενα, 8) ηλεκτρονικά παιχνίδια, 9) αθλητικά παιχνίδια (π.χ. μπάλες, παιδικές μπασκέτες και τέρματα), 10) λούτρινα, 11) μουσικά παιχνίδια και 12) σοκολατένια αβγά και αντίστοιχα (προαιρετικά).

Καταγγελίες πολιτών

Σε γενικές γραμμές, είθισται να δημοσιεύονται οι τιμές προϊόντων που εντάσσονται στα παραπάνω «καλάθια» (νοικοκυριού, Πάσχα και νονών) στην ιστοσελίδα του e-καταναλωτή (https://e-katanalotis.gov.gr/).

Σημειώνεται πως οι καταναλωτές που εκτιμούν ότι έχουν εξαπατηθεί, διαπιστώνοντας αισχροκέρδεια σε βάρος τους, μπορούν να υποβάλουν την καταγγελία τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://kataggelies.mindev.gov.gr/. Για καταγγελίες και περισσότερες πληροφορίες μπορούν να καλούν και στο τετραψήφιο 1520.

Μάλιστα, στο πλαίσιο αναβάθμισης της πλατφόρμας e-καταναλωτής, θα παρασχεθεί, προσεχώς, η δυνατότητα στην περίπτωση που διαπιστώνει ο καταναλωτής ότι δεν συμβαδίζουν οι τιμές στην πλατφόρμα με αυτές στο φυσικό κατάστημα, να προβεί σε ηλεκτρονική καταγγελία, αποστέλλοντας σχετική φωτογραφία, ώστε η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΑΝ (ΔΙΜΕΑ) να αναλάβει τη διερεύνηση της εκάστοτε υπόθεσης.