ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Πάνω ο πληθωρισμός το Μάρτιο, στα ύψη οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων

ΗΠΑ: Πάνω ο πληθωρισμός το Μάρτιο, στα ύψη οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων

Μετά τη ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου κατέγραψε άλμα 13 μονάδων βάσης στο 4,5%

Aυξήθηκε το Μάρτιο ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα ο δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε άνοδο 3,5% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο από 3,2% τον Φεβρουάριο. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,4%.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα σημειώσει άνοδο 0,3% σε μηνιαία βάση και άνοδο 3,4% σε ετήσια βάση.

Ο δομικός δείκτης, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, κατέγραψε άνοδο 3,8% σε ετήσια βάση, όση και τον Φεβρουάριο.

Μετά τη ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου κατέγραψε άλμα 13 μονάδων βάσης στο 4,5%.
Μετά την ισχυρότερη από την αναμενόμενη αύξηση της απασχόλησης την περασμένη εβδομάδα τον Μάρτιο καθώς και τη μείωση του ποσοστού ανεργίας στο 3,8% από 3,9% τον Φεβρουάριο, ορισμένοι οικονομολόγοι δεν πιστεύουν πως θα υπάρξει μείωση των επιτοκίων μέχρι τον Ιούλιο. Άλλοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η Fed θα κινηθεί τον Ιούνιο.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, έχει επανειλημμένα αναφέρει ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν βιάζεται να αρχίσει να μειώνει το κόστος δανεισμού.