ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει σήμερα (25/04) η πλατφόρμα TaxisNet

Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει σήμερα (25/04) η πλατφόρμα TaxisNet
PIXABAY.

Εκτός απροόπτου, σήμερα (25/04) ανοίγει η πλατφόρμα TaxisNet για 9 εκατ. φορολογούμενους, προκειμένου να υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις.

Αν δεν υπάρξει κάποια ανατροπή της τελευταίας στιγμής, σήμερα (25/04) θα ανοίξει η πλατφόρμα TaxisNet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, μετά και την υπογραφή της απόφασης σχετικά με το περιεχόμενο του Ε1. Το βασικό έντυπο περιλαμβάνει νέους κωδικούς, οι οποίοι αφορούν τo νέο σύστημα φορολόγησης για 730.000 ελεύθερους επαγγελματίες.

Βασικά σημεία της εφετινής διαδικασίας:

Παράταση με το «καλημέρα» ως το τέλος Ιουλίου – Εξόφληση σε 8 μηνιαίες δόσεις – Έκπτωση 3% για εφάπαξ καταβολή

  • Το Υπουργείο Οικονομικών είχε αποφασίσει από νωρίς να δώσει παράταση τουλάχιστον έως τα τέλη Ιουλίου στην καταληκτική ημερομηνία συμπλήρωσης και υποβολής, λόγω καθυστέρησης ανοίγματος της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ.

Αυτόματη προσυμπλήρωση και υποβολή από το Taxis για 1 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους

  • Για πρώτη φορά φέτος περίπου 1 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι, που δεν έχουν άλλο εισόδημα πέρα από μισθούς και συντάξεις, δε θα χρειαστεί να υποβάλλουν οι ίδιοι τη φορολογική τους δήλωση, αλλά η ίδια την εφορία. Ωστόσο, καλό θα ήταν να ελέγξουν τα στοιχεία που αναγράφονται, προκειμένου να δουν αν υπάρχουν τυχόν λάθη.

Νέα τεκμήρια για τους ελεύθερους επαγγελματίες (ελάχιστο καθαρό εισόδημα 10.920 ευρώ με προσαύξηση λόγω παλαιότητας και λόγω απασχολούμενων) – «Ψαλίδι» 50% στο Τέλος Επιτηδεύματος

Περίπου 470.000 από τους επιτηδευματίες θα πληρώσουν επιπλέον φόρο, άλλοι 124.000 θα πληρώσουν τα ίδια και 138.000 θα πληρώσουν λιγότερα λόγω της μείωσης του Τέλους Επιτηδεύματος

  • Ένας μεγάλος αριθμός από τους ελεύθερους επαγγελματίες θα πληρώσουν το μισό τέλος επιτηδεύματος ή ακόμη και μηδενικό, ενώ από του χρόνου ... μηδενίζεται

Υπάρχει στο Ε1 ειδικό «κουτάκι» αμφισβήτησης των τεκμηρίων, με την πρόκληση φορολογικού ελέγχου.

Οι πέντε κωδικοί που μειώνουν τους φόρους

  • Κωδικός 327–328: Για όσους υποβάλουν για πρώτη φορά δήλωση με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, προκειμένου να υπολογιστεί η προκαταβολή φόρου μειωμένη κατά 50%.

  • Κωδικός 023–024: Για όσους έχουν συμπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας τους, αλλά και όσοι κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους. Προκειμένου να απαλλαγούν από την κάλυψη του 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις.
  • Κωδικός 017-018: Οι νέοι επιτηδευματίες μπορούν να κερδίσουν μείωση 50% στον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή, με την προϋπόθεση ότι το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα που προέρχεται από την επιχειρηματική δραστηριότητα ήταν το 2023 μέχρι 10.000 ευρώ.
  • Μπλοκάκι: Οι φορολογούμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι» θα πρέπει να το δηλώσουν για να κερδίσουν έκπτωση φόρου, κλιμακωτά, έως και 1.120 ευρώ για κάθε έγγαμο γονέα με τρία εξαρτώμενα τέκνα.
  • Κωδικός 059–060: Μείωση του φόρου εισοδήματος λόγω δωρεών προς το Δημόσιο και τους ιερούς ναούς και τις μονές. Η μείωση ανέρχεται κατά το 10% των δωρεών, εφόσον πρόκειται για ποσά τα οποία είναι πάνω από 100 ευρώ. Το συνολικό ποσό των δωρεών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 5% του φορολογητέου εισοδήματος.

Σχετικές ειδήσεις