ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Τα πέντε SOS σημεία που πρέπει να ξέρετε πριν κάνετε υποβολή

Φορολογικές δηλώσεις: Τα πέντε SOS σημεία που πρέπει να ξέρετε πριν κάνετε υποβολή

Τα σημαντικά σημεία και οι παγίδες στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Ξεκίνησε η υποβολή φορολογικών δηλώσεων με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2024. Ήδη 28.000 χιλιάδες πολίτες έχουν υποβάλλει τη φορολογική τους δήλωση

Φέτος, για πρώτη φορά, πάνω από 1,3 εκατ. φορολογούμενοι, κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι, δεν θα χρειαστεί να υποβάλουν οι ίδιοι τη δήλωσή τους, αφού θα είναι προσυμπληρωμένη από την ΑΑΔΕ με το σύνολο των στοιχείων που διαθέτει.

Οι προβλεπόμενες δόσεις για την εξόφληση των οφειλών είναι οκτώ και φτάνουν έως το Φεβρουάριο του 2025. Αν όμως κάποιος επιλέξει την εφάπαξ πληρωμή ολόκληρου του οφειλόμενου ποσού, δικαιούται έκπτωσης 3%.

Υποχρέωση να υποβάλει φορολογική δήλωση έχει κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον έχει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι και αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

Τα SOS για τις φορολογικές δηλώσεις

  • Η προθεσμία υποβολής είναι μέχρι την Παρασκευή 26 Ιουλίου και αφορά 1.300.000 μισθωτούς – συνταξιούχους. Τα εισοδήματα είναι αποκλειστικά από μισθούς ή συντάξεις. Η ειδοποίηση έρχεται με email ή μεσω της myAADEapp. Οι φορολογούμενοι πρέπει να ελέγξουν τα τεκμήρια, τις αποδείξεις, την ανάλωση και τα λάθη.
  • Οι επιστροφές φόρου γίνονται σε εβδομαδιαία βάση και προϋπόθεση ΔΕΝ είναι οι φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές αλλά γίνεται συμψηφισμός των φορολογικών οφειλών με επιστροφές.
  • Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες και οι εισοδηματίες υποβάλλουν δήλωση με συμπλήρωση κωδικών
  • Στο ελάχιστο εισόδημα επαγγελματιών γίνεται αμφισβήτηση μέσω ειδικής πλατφόρμας.
  • Η πληρωμή φόρου γίνεται μέχρι τέλος Ιουλίου η πρώτη δόση και μέχρι τέλος Φεβρουαρίου η 8η δόση ενώ όσοι κάνουν εφάπαξ πληρωμή έχουν έκπτωση 3%