ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπόνους παραγωγικότητας για τους δημόσιους υπαλλήλους - Τι προβλέπει

Μπόνους παραγωγικότητας για τους δημόσιους υπαλλήλους - Τι προβλέπει

Θα είναι οι προϊστάμενοι εκείνοι που θα ανάβουν στους υπαλλήλους τους το πράσινο φως για το μπόνους παραγωγικότητας

Με συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ξεκινά η Μεγάλη Εβδομάδα. Η κυβέρνηση δίνει το στίγμα ότι αποτελεί προτεραιότητα της η παραγωγή κυβερνητικού έργου και η συνέχεια των μεταρρυθμίσεων με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Πιο συγκεκριμένα, εννέα σημαντικά ζητήματα τίθενται στο σημερινό τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου σύμφωνα με την «Απογευματινή». Σε πρώτο πλάνο θα βρεθεί η νομοθετική ρύθμιση ανταμοιβής δημοσίων υπαλλήλων (μπόνους παραγωγικότητας).

Το μπόνους παραγωγικότητας, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΥΠΕΣ, στην αρχή κάθε έτους θα καθορίζονται οι επιλέξιμοι προς ανταμοιβή στόχοι από το σύνολο των στόχων που θα έχουν τεθεί καθώς και οι αρμόδιες οργανικές μονάδες για την υλοποίηση τους και συγκεκριμένοι δείκτες μέτρησης απόδοσης για κάθε στόχο. Μετά την ολοκλήρωση του έτους, θα υπολογίζεται το ποσό ανταμοιβής που αντιστοιχεί σε κάθε φορέα, ανάλογα με τον αριθμό των στόχων που επιτεύχθηκαν.

Στη συνέχεια θα καθορίζονται οι δικαιούχοι υπάλληλοι που εργάστηκαν για την επίτευξη τω στόχων. Το 40% του ποσού ανταμοιβής θα κατανέμεται ισομερώς στους υπαλλήλους ενώ το 60% θα κατανέμεται με απόφαση του αρμοδίου κατά τρόπο μη οριζόντιο αλλά σε συνάρτηση με την προσφορά κάθε υπαλλήλου.

Θα είναι οι προϊστάμενοι εκείνοι που θα ανάβουν στους υπαλλήλους τους το πράσινο φως για το μπόνους, το ανώτατο όριο του οποίου θα είναι στο 15% του ετήσιου μισθού. Η μετάφραση σε ευρώ δεν έχει προσδιοριστεί, καθώς εξαρτάται πόσοι θα επιλεγούν, ωστόσο, οι εκτιμήσεις δεδομένης της πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου με βάση τις διατάξεις του νόμου 4942 που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2022, μιλούν για μπόνους έως και δύο μισθών.