Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Περισσότερες από 80.000 οι δηλώσεις στην πλατφόρμα

Περισσότεροι από 80.000 συνταξιούχοι έχουν δηλώσει στη σχετική πλατφόρμα την εργασία τους 
Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Περισσότερες από 80.000 οι δηλώσεις στην πλατφόρμα
2'

Για τις εκκρεμείς συντάξεις και τους εργαζόμενους συνταξιούχους μίλησε στο Talk Radio 98.9 ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις έχουν μειωθεί σημαντικά και το ίδιο συμβαίνει και με τις επικουρικές, ενώ ο μέσος χρόνος απονομής συντάξεων από 18 μήνες που ήταν το 2019 έχει μειωθεί στους δύο μήνες.

«Είχαμε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις - οι περισσότερες κύριες. Ο μέσος χρόνος απονομής εκείνη την περίοδο άγγιζε τους 18 μήνες ενώ σήμερα αυτός ο αριθμός έχει πέσει σε μόλις 2 μήνες» είπε και πρόσθεσε: «Υπάρχει ακόμα ένα μικρό απόθεμα ληξιπρόθεσμων εκκρεμών συντάξεων, αλλά και αυτές είναι αφενός μεν πολύ λιγότερες από ό,τι ήταν παλαιότερα και είναι και πολύ μικρότερος και ο χρόνος απονομής τους».

Προϋποθέσεις

Ο κ. Τσακλόγλου μίλησε επίσης για τη νομοθετική πρωτοβουλία που δίνει τη δυνατότητα στους μη μισθωτούς που έχουν οφειλές μέχρι 30.000 ευρώ να λαμβάνουν σύνταξη, αρκεί να καλύπτονται κάποιες προϋποθέσεις και συγκεκριμένα να υπάρχουν 20 έτη καταβεβλημένων εισφορών και τραπεζικές καταθέσεις κάτω από 12.000 ευρώ.

Ο υφυπουργός έκανε αναφορά στη δυνατότητα που δίνεται στους συνταξιούχους να εργάζονται χωρίς καμία περικοπή στη σύνταξή τους. Μέτρο, το οποίο όπως είπε το υποδέχτηκαν θερμά οι συνταξιούχοι και ενώ, προηγουμένως υπήρχαν γύρω στις 36 χιλιάδες εργαζόμενους συνταξιούχους ήδη το αντίστοιχο νούμερο είναι αρκετά πάνω από τις 80 χιλιάδες.

Τέλος, σημείωσε ότι εντός της τρέχουσας χρονιάς θα είναι διαθέσιμο το κυρίως (default) χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) όπως δήλωσε καλεσμένος στο προσθέτοντας ότι εντός της επόμενης διετίας θα είναι διαθέσιμα τόσο το πιο συντηρητικό όσο και το πιο επιθετικό χαρτοφυλάκιο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους να κατανέμουν τις εισφορές τους όπως οι ίδιοι επιθυμούν.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή