Γάζα: Στο 80% το ποσοστό της ανεργίας - «Δεν έχουν χρήματα ούτε για φαγητό»

Πόλεμος στο Ισραήλ: Το ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί κατά σχεδόν 33% στα παλαιστινιακά εδάφη από την έναρξη του πολέμου, με εκτιμώμενη συρρίκνωση 83,5% στη Λωρίδα της Γάζας και 22,7% στη Δυτική Όχθη

gaza
1'

Στη Λωρίδα της Γάζας, από τον περασμένο Οκτώβριο που ξέσπασε ο πόλεμος με το Ισραήλ, το ποσοστό ανεργίας έφτασε το 80% όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) ανεβάζοντας έτσι το ποσοστό της ανεργίας στα παλαιστινιακά εδάφη, κατά μέσο όρο, σε μεγαλύτερο του 50%.

Συγκεκριμένα, η ανεργία στη Λωρίδα της Γάζας έφθασε στο 79,1%, ενώ στη Δυτική Όχθη σχεδόν στο 32%, πρόσθεσε η ILO κατά την τέταρτη εκτίμησή της σχετικά με τον αντίκτυπο του πολέμου στον τομέα της απασχόλησης.

Τα στοιχεία παρουσιάζουν συνδυαστικό ποσοστό ανεργίας της τάξης του 50,8%.

«Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη»

«Σε αυτό δεν περιλαμβάνονται οι Παλαιστίνιοι, οι οποίοι έχουν παραιτηθεί από την ανεύρεση εργασίας. Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη», ανέφερε η Ρούμπα Τζαραντάτ, περιφερειακή διευθύντρια της ILO, υπεύθυνη για τις αραβικές χώρες.

«Με αυτό το πολύ υψηλό επίπεδο ανεργίας οι άνθρωποι δεν μπορούν ούτε να εξασφαλίσουν φαγητό για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Αυτό έχει επιπτώσεις και στην υγεία τους… Ακόμα και αν έχουν χρήματα, δεν υπάρχουν νοσοκομεία που να μπορούν να αντιμετωπίσουν την καταστροφική κατάσταση εκεί», ανέφερε η ίδια.

Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά σχεδόν 33%

Αναφορικά με την την οικονομία, το πραγματικό ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί κατά σχεδόν 33% στα παλαιστινιακά εδάφη από την έναρξη του πολέμου, με εκτιμώμενη συρρίκνωση 83,5% στη Λωρίδα της Γάζας και 22,7% στη Δυτική Όχθη.

«Στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και ειδικά στη Δυτική Οχθη, η μείωση των εισοδημάτων έχει οδηγήσει πολλές οικογένειες στην ακραία φτώχεια», καταλήγει η Τζαραντάτ.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή