Χασούρα 210 δισ. ευρώ για τις γαλλικές μετοχές – Το υψηλό χρέος και οι ανησυχίες των αγορών 

Οι επενδυτές αντέδρασαν αρνητικά στην προκήρυξη των πρόωρων εκλογών από το Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, καθώς προκλήθηκαν ανησυχίες για περαιτέρω επιδείνωση των οικονομικών της χώρας, ακόμη και φόβοι για μία νέα κρίση του ευρώ.

Χασούρα 210 δισ. ευρώ για τις γαλλικές μετοχές – Το υψηλό χρέος και οι ανησυχίες των αγορών 
2'

Τα κρατικά ομόλογα ήταν στο επίκεντρο της κρίσης, με το ασφάλιστρο που απαιτούν οι επενδυτές για να κατέχουν 10ετή γαλλικά ομόλογα έναντι των γερμανικών ομολόγων να σημειώνει το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο άλμα που έχει καταγραφεί. Το sel loff εξαφάνισε περίπου 210 δισεκατομμύρια δολάρια από την αξία των γαλλικών μετοχών, με τις τράπεζες Société Générale SA, BNP Paribas SA και Crédit Agricole SA, που διακρατούν μεγάλο μέρος του κρατικού χρέους να χάνουν περισσότερο από 10% η καθεμία.

Ο Μπρούνο Λεμέρ, υπουργός Οικονομικών, δήλωσε την Παρασκευή ότι η Γαλλία μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με δημοσιονομική κρίση, εάν οι ψηφοφόροι επιτρέψουν στα κόμματα της άκρας δεξιάς ή αριστεράς να αποκτήσουν εξουσία.

«Όταν κοιτάζω στην άκρα δεξιά, βλέπω ένα πρόγραμμα φτιαγμένο από ψέματα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών στο ραδιοφωνικό δίκτυο franceinfo καλώντας τους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν τους υποψήφιους του κεντρώου κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν. Υπό το προτεξιονιστικό σύνθημα «Πρώτα η Γαλλία», ο Εθνικός Συναγερμός έχει αναγάγει σε κεντρικό θέμα της προεκλογικής του εκστρατείας το κόστος διαβίωσης, ενώ παράλληλα προτείνει αύξηση των δημοσίων δαπανών σε μία χώρα που βαρύνεται με τεράστιο δημόσιο χρέος.

Όπως επισημαίνουν οικονομολόγοι, εάν η ακροδεξιά κερδίσει τις εκλογές και εφαρμόσει το οικονομικό της πρόγραμμα, με εκτιμώμενο τίμημα 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, η Γαλλία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει χρηματοπιστωτική αναταραχή όπως η Βρετανία πριν από δύο χρόνια. Το 2022, η πρωθυπουργός Λιζ Τρας πυροδότησε μια κατάρρευση της χρηματοπιστωτικής αγοράς με υπερβολικές φορολογικές περικοπές και αυξήσεις δαπανών που κινδύνευαν να αυξήσουν το έλλειμμα της χώρας.

«Θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση παρόμοια με αυτή που προκάλεσε στη Βρετανία η Λιζ Τρας, καθώς ο κίνδυνος μιας παρόμοιας κρίσης δημόσιου χρέους στη Γαλλία είναι πολύ πραγματικός εάν η ακροδεξιά έρθει στην εξουσία», δήλωσε ο Nicolas Bouzou, ιδρυτικός διευθυντής της Asterès, με έδρα το Παρίσι. οικονομική συμβουλευτική.

Οι πολιτικές δημοσκοπήσεις δείχνουν αυξανόμενες πιθανότητες ότι το Εθνικό Ράλι, υπό την ηγεσία της κας Λεπέν και του προστατευόμενου της, Τζόρνταν Μπαρντέλα, θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερη επιρροή από ποτέ στη γαλλική κυβέρνηση, παρά το στοίχημα του κ. Μακρόν ότι θα μπορούσε να κρατήσει μακριά την ακροδεξιά.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
11:52ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στο Παγγαίο