Μικρότερες περικοπές στις συντάξεις χηρείας

Οι δικαιούχοι συντάξεων χηρείας μετά την τριετία, σύμφωνα με τον νόμο, θα πρέπει να χάνουν τη μισή παροχή σε περίπτωση ανάληψης εργασίας ή συνταξιοδότησης

Συντάξεις χηρείας
1'

Νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο θα βασίζεται σε τέσσερις ρυθμίσεις, προωθεί η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, με σημαντικές αλλαγές στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, στις συντάξεις χηρείας, στον ενιαίο κανονισμό παροχών ΕΦΚΑ, καθώς και στο επίδομα ανεργίας, όπως αναφέρουν Τα Νέα. Ειδικότερα:

  • Συντάξεις χηρείας: Λύση στον «γόρδιο δεσμό» των συντάξεων χηρείας θα επιχειρήσει να δώσει το υπουργείο Εργασίας.

Οι δικαιούχοι συντάξεων χηρείας μετά την τριετία, σύμφωνα με τον νόμο, θα πρέπει να χάνουν τη μισή παροχή σε περίπτωση ανάληψης εργασίας ή συνταξιοδότησης (από το 70% της σύνταξης του άμεσα ασφαλισμένου, στο 35%).

Τα σενάρια που εξετάζονται, όπως αναφέρουν τα Νέα, για την ηπιότερη παρέμβαση στο όλο θέμα είναι τα εξής:

  • Στην περίπτωση που μετά την τριετία ο συνταξιούχος λόγω θανάτου παίρνει και δική του σύνταξη να μπορεί να επιλέξει τη μικρότερη από τις δύο συντάξεις που θα μειωθεί κατά 50%.
  • Στην περίπτωση που μετά την τριετία ο συνταξιούχος εργάζεται, να επιτραπεί η συνέχιση της απασχόλησης με το ίδιο καθεστώς που ισχύει για τους συνταξιούχους λόγω γήρατος και αναπηρίας που συνεχίζουν να απασχολούνται μετά τη συνταξιοδότηση. Αυτό που μελετά το υπουργείο είναι να επιτρέπεται στις χήρες ή στους χήρους να απασχολούνται χωρίς ποινή στη σύνταξη.
  • Πιθανό σενάριο είναι να παραμένει στο 70% μετά την τριετία η ανταποδοτική σύνταξη. Η περικοπή, λόγω δεύτερης σύνταξης ή λόγω απασχόλησης, να γίνεται μόνο στην εθνική σύνταξη.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή