Ελαιόλαδο: Όλα τα σχέδια στο τραπέζι για μειωθεί η τιμή του

Η υψηλή τιμή στο ελαιόλαδο παραμένει «ανοιχτή πληγή» για τους Έλληνες καταναλωτές.

Ελαιόλαδο: Όλα τα σχέδια στο τραπέζι για μειωθεί η τιμή του
1'

Όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης, προτεραιότητα του νέου υπουργού Τάκη Θεοδωρικάκου είναι η καταπολέμηση της ακρίβειας που θα γίνει αρχικά μέσα από τη μείωση των τιμών στα τρόφιμα, με την τιμή στο ελαιόλαδο να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή τη «μάχη».

Συγκεκριμένα, στο υπουργείο Ανάπτυξης εκτιμούν πως η ανεξέλεγκτη τιμή του ελαιόλαδου επηρεάζει καταλυτικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό, ενώ παράλληλα αποτελεί ένα εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα για την διατροφή των ελληνικών οικογενειών. Γι’ αυτό το λόγο, οι κύκλοι του υπουργείου προαναγγέλλουν το αμέσως προσεχές διάστημα, σειρά συναντήσεων με φορείς του κλάδου που σκοπό θα έχουν να διερευνηθούν λύσεις στην αυξανόμενη τιμή του ελαιόλαδου.

Στις συναντήσεις με τους παραγωγικούς φορείς, αναμένεται να τεθούν και οι τρόποι αντιμετώπισης τις τιμής, έχοντας σαν παράδειγμα τα σχέδια που πάρθηκαν από άλλες χώρες, προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα και να αναζητηθούν κοινοί τόποι και διαφορές.

Να σημειωθεί πως ξηρασία που σάρωσε την Ευρώπη το 2022, έπληξε με σφοδρότητα τη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγό χώρα στον κόσμο, την Ισπανία, η οποία έχασε σχεδόν το 90% της παραγωγής της, προκαλώντας «τσουνάμι» ελλείψεων στην αγορά.

Αντίθετα, η Ελλάδα κατέγραψε αύξηση της παραγωγής της κατά 50%.

Ωστόσο το κενό της ισπανική παραγωγής, δεν καλύφθηκε επαρκώς με συνέπεια οι τιμές να αρχίσουν να «τσιμπούν». Την περίοδο 2023-2024 η κλιματική κρίση χτύπησε και την Ελλάδα δημιουργώντας έντονο πρόβλημα λειψυδρίας στις περισσότερες περιοχές της χώρας, περιορίζοντας την παραγωγή. Αποτέλεσμα αυτού, η τιμή να ακολουθήσει ξέφρενη πορεία προς τα πάνω.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή