ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Άναψε το «πράσινο φως» για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ

Eurogroup: Άναψε το «πράσινο φως» για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ

«Βήμα - βήμα» θα κινηθούν οι διαπραγματεύσεις της ευρωζώνης με την Ελλάδα για την επικαιροποίηση του μνημονίου, δήλωσε η Επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης άναψαν το πράσινο φως για την εκταμίευση, ως το τέλος του Ιουνίου, 1 δισ. ευρώ που είναι το υπόλοιπο της προηγούμενης δόσης των δανείων.

Ερωτηθείσα, κατά τη συνέντευξη Τύπου, αν θα δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα, η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι οι επικεφαλής της τρόικας θα επισκεφθούν την Αθήνα τη Δευτέρα 25 Ιουνίου, προκειμένου να αξιολογήσουν την οικονομική κατάσταση και την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής. «Πρέπει πρώτα να δούμε τί έχει γίνει και τί όχι, να μιλήσουμε με τις ελληνικές αρχές και να ενημερώσουμε το Eurogroup, πριν αποφασίσουμε οτιδήποτε. Βήμα – βήμα. Η τροικα δεν έχει επισκεφθεί την Αθήνα από το Μάρτιο.», υπενθύμισε η Κ. Λαγκάρντ.

Ο Επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν ανέφερε ότι το Eurogroup δεν συζήτησε λεπτομερώς για την αναθεώρηση του προγράμματος, η οποία όπως είπε θα εξαρτηθεί από την αξιολόγηση της τρόικας «και μετά βλέπουμε».

«Καλωσορίζουμε το γρήγορο σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, ευρείας κοινοβουλευτικής στήριξης» συμπλήρωσε ο Όλι Ρεν, καλώντας τη νέα ελληνική κυβέρνηση να επαναφέρει σε σωστή τροχιά το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

«Η κατάσταση είναι επείγουσα. Όλη η διαδικασία πρέπει να επισπευστεί» , τόνισε με τη σειρά του ο Πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναφερόμενος στην ανάγκη τάχιστης μετάβασης της Τρόικας στην Αθήνα, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση και στη συνέχεια να εκταμιευθεί η επόμενη δόση των δανείων.

Εξάλλου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός οικονομίας Γιώργος Ζανιάς ενημέρωσε τους ομολόγους του για τη συνολική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και για την εφαρμογή του προγράμματος, επισημαίνοντας ότι λίγο-πολύ οι περισσότεροι στόχοι έχουν επιτευχθεί εκτός από τον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων όπου υπάρχουν καθυστερήσεις. Η ελληνική πλευρά ενημέρωσε το Eurogroup για την ύφεση η οποία αποδεικνύεται πολύ μεγαλύτερη από τους αρχικούς υπολογισμούς και φτάνει σωρευτικά στο 20%. Επιπλέον, η ελληνική πλευρά επεσήμανε την εκτίναξη της ανεργίας πάνω από το 22% και σε ό,τι αφορά τους νέους πάνω από το 50%, σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα χρειάζεται βελτιώσεις και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το κλίμα στη συνεδρίαση του Eurogroup ήταν θετικό και οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συγκρότηση «φιλοευρωπαϊκής» κυβέρνησης με 179 βουλευτές.