ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μόντι: Έχουμε μία εβδομάδα για να σώσουμε το ευρώ

Μόντι: Έχουμε μία εβδομάδα για να σώσουμε το ευρώ

Δραματική προειδοποίηση του ιταλού πρωθυπουργού λίγο πριν τη μίνι Σύνοδο Κορυφής στη Ρώμη.

Καμπανάκι κινδύνου για ενδεχόμενη αποτυχία της Συνόδου Κορυφής στις 28 και 29 Ιουλίου κρούει ο Ιταλός πρωθυπουργός προειδοποιώντας ότι οι συνέπειες μπορεί να οδηγήσουν σε «πιθανή δίνη θανάτου».

«Υπάρχει περιθώριο μιας εβδομάδας, προκειμένου να σωθεί η Ευρωζώνη», δήλωσε ο κ. Μάριο Μόντι λίγες ώρες πριν από τη μίνι Σύνοδο προετοιμασίας της Συνόδου Κορυφής στη Ρώμη, στις 15.00 σήμερα το μεσημέρι με τη συμμετοχή Μόντι, Μέρκελ, Ολάντ και Ραχόι.

Ο κ. Μόντι επεσήμανε ότι οι «4» της Ευρωζώνης εργάζονται πάνω σε ένα σχέδιο που έχει ως στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης της «μόλυνσης» από την κρίση χρέους.

Σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό, το σχέδιο είναι ένα από τα «απολύτως απαραίτητα που πρέπει να συμφωνηθούν στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας.

«Δεν μπορεί να υπάρξει - πράγματι, δεν θα υπάρξει ένα πλήρες, λεπτομερές πρόγραμμα, αλλά θα υπάρχουν ισχυρά στοιχεία και ένας σύντομος δρόμος για να φτάσουμε στο συνολικό πρόγραμμα» τόνισε.

Ο κ. Μόντι πρόσθεσε ότι άλλα θέματα που θα συζητηθούν στη Σύνοδο της επόμενης εβδομάδας αφορούν «μια πληρέστερη ένωση τραπεζών, με προόδους όσον αφορά την ολοκληρωμένη και, ει δυνατόν ενιαία, επιτήρηση», «μια κοινή εγγύηση τραπεζικών καταθέσεων».

Σε συνέντευξή του στον Guardian, ο Μ. Μόντι ξεκαθάρισε ότι εάν αποτύχει η Σύνοδος Κορυφής της 28ης-29ης Ιουνίου, τότε «θα υπάρξουν σταδιακά περισσότερες κερδοσκοπικές επιθέσεις σε μεμονωμένες χώρες, ενώ οι πιο αδύναμες χώρες θα παρενοχλούνται».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι οι επιθέσεις θα έχουν στόχο όχι μόνο όσους απέτυχαν να τηρήσουν τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ, αλλά και εκείνους -όπως η Ιταλία- οι οποίοι, όπως είπε, «συμμορφώθηκαν με τους κανόνες», αλλά κουβαλούσαν μαζί τους από το παρελθόν ένα υψηλό χρέος.

«Ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης θα έχει να αντιμετωπίσει υψηλά επιτόκια, τα οποία θα έχουν αντίκτυπο στα κράτη, αλλά και έμμεσα στις επιχειρήσεις. Αυτό είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτό που απαιτείται για την οικονομική ανάπτυξη» δήλωσε.