ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Το ευρώ δεν χάθηκε ακόμα»

«Το ευρώ δεν χάθηκε ακόμα»

Σε άρθρο με τίτλο «Το ευρώ δεν χάθηκε ακόμα» και η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt διαπιστώνει αισθητή βελτίωση στα οικονομικά στοιχεία των ευρωπαϊκών χωρών σε κρίση:

«Παρά το αίτημα της Ισπανίας για βοήθεια και τη νίκη μετριοπαθών δυνάμεων στις ελληνικές εκλογές το κλίμα στις αγορές δεν είναι καλό. Μια ματιά στα οικονομικά στοιχεία δείχνει ωστόσο ότι οι εξελίξεις είναι πολύ καλύτερες από το κλίμα.

Με βάση το 1998 τα στοιχεία της Κομισιόν δείχνουν στην Ελλάδα μείωση του μισθολογικού κόστους από το 140% το 2009 στο 123%.

Θετικά είναι τα μηνύματα και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Σε κάθε μια από τις 5 χώρες σε κρίση τα ελλείμματα έχουν μειωθεί. Το σύνολο του ελλείμματος και στις 5 χώρες ανέρχονταν το 2008, σύμφωνα με το ΔΝΤ, στα 320 δισ. δολάρια, ενώ το 2012 περιορίστηκε στα 103 δισ.

Βελτίωση παρατηρείται και στα δημοσιονομικά: Η Ελλάδα για παράδειγμα μείωσε το δημοσιονομικό της έλλειμμα, σύμφωνα πάντα με στοιχεία του ΔΝΤ, από το 37 δισ. δολάρια το 2009 στα 15 δισ. το 2012». Και η εφημερίδα καταλήγει: «Πριν την κρίση αδιαφορούσαμε για τις κακές οικονομικές επιδόσεις. Τώρα όμως δεν θα πρέπει να κάνουμε το ίδιο και με τις καλές».