ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διεσώθη τελικά η «αμαρτωλή» Dexia

Διεσώθη τελικά η «αμαρτωλή» Dexia

Διεσώθη τελικά η γαλλο-βελγική τράπεζα Dexia, για την οποία πολύς λόγος είχε γίνει τόσο για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της, όσο και για τις συνέπειες που θα είχε σε αυτήν το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Η υπόθεση της Dexia είχε φτάσει και στην ελληνική βουλή, μετά τις καταγγελίες του Προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Πάνου Καμμένου, ότι μέσω της συγκεκριμένης τράπεζες η οικογένεια Παπανδρέου είχε βοηθήσει τον μεγαλοεπενδυτή κ. Τζορτζ Σόρος να «βγάλει» 600 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα ο κ. Καμμένος είχε αποκαλύψει πως η εταιρεία Unigestion, στη οποία εργάζεται ο αδερφός του πρώην πρωθυπουργού, Αντρίκος Παπανδρέου, διαχειρίζεται την τράπεζα Dexia καθώς και δισεκατομμύρια ευρώ σε συνάλλαγμα. Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων είχε καταγγείλει τότε την τράπεζα για παιχνίδια κερδοσκοπίας εναντίον των Ελλήνων και της χώρας μας. Μια υπόθεση που ποτέ δεν διερευνήθηκε εις βάθος.

Η ίδια τράπεζα φαίνεται πως είχε αγοράσει τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) του ταχυδρομικού ταμιευτηρίου.

Σήμερα ο οίκος υπέβαλε σχέδιο διάσωσης από το Βέλγιο, τη Γαλλία και το Λουξεμβούργο, προς έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters «οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη» και όπως ανέφερε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Βελγίου, Λουκ Κοέν, «το ζήτημα θα επιλυθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα».