ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Reuters: Τι θα συζητήσουν οι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής

Reuters: Τι θα συζητήσουν οι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής

Τέσσερα σημεία, που είναι απαραίτητα για μια οικονομική και νομισματική ένωση θα συζητήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, κατά τη Σύνοδο Κορυφής της 28ης-29ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με το Reuters, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων πρόκειται να συζητήσουν συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να γίνουν προς την κατεύθυνση της διασυνοριακής τραπεζικής ένωσης, της πιο στενής δημοσιονομικής ενοποίησης, ενώ εξετάζουν το ενδεχόμενο ενός ταμείου εξαγοράς χρέους.

Δύο πηγές του πρακτορείου Reuters αναφέρονται σε ένα κείμενο 10-15 σελίδων, που ετοιμάστηκε το Μάιο και το οποίο βρίσκεται υπό αναθεώρηση. Στο κείμενο γίνεται αναφορά σε τέσσερα σημεία απαραίτητα για μια ισχυρή οικονομική και νομισματική ένωση, που αποτελεί προϋπόθεση για την διασφάλιση του ευρώ.

Στο έγγραφο γίνεται αναφορά και στην ανάγκη για μια περισσότερο ενοποιημένη πολιτική αναφορικά με τους προϋπολογισμούς, στα βήματα που απαιτούνται για τη βαθύτερη οικονομική ενοποίηση και τον τρόπο διατήρησης της δημοκρατικής νομιμότητας, αν οι χώρες παραδώσουν μέρος της εθνικής κυριαρχίας.

Τα κείμενο έχει εκπονηθεί από τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Οι ηγέτες της ΕΕ εκτιμούν ότι η ενοποίηση μπορεί να επιτευχθεί εντός ενός έτους. Ωστόσο, η Γερμανία θέλει πρώτα να διαπιστώσει την ύπαρξη προόδου προς μια δημοσιονομική ενοποίηση, κάτι που πιθανόν απαιτεί περισσότερο χρόνο.

Στόχος των περισσότερων κρατών είναι να αναλάβει η ΕΚΤ την ευθύνη για την εποπτεία των μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρώπης, ενώ η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή θα διατηρήσει εποπτικό ρόλο και έναν συντονισμό της δουλειάς σε εθνικό επίπεδο.