ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Ιράν πλήττεται ήδη από τις πετρελαϊκές κυρώσεις

Το Ιράν πλήττεται ήδη από τις πετρελαϊκές κυρώσεις

Μπορεί οι πετρελαϊκές κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τίθενται επισήμως σε ισχύ την Κυριακή, 1η Ιουλίου, ωστόσο η Τεχεράνη ήδη έχει δεχθεί πλήγμα.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, οι ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου μειώθηκαν κατά 40% το τελευταίο εξάμηνο, σε 1,5 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως.

Αναλυτές στην Τεχεράνη αναφέρουν ότι το Ιράν αποθηκεύει μέρος του αργού του σε δεξαμενόπλοια ώστε να αποφύγει να μειώσει την παραγωγή του. Έως 42 εκατομμύρια βαρέλια αποθηκεύονται κατ' αυτόν τον τρόπο, αναφέρει η ΔΥΕ που υπολογίζει ότι θα συνεχιστεί η μείωση των εξαγωγών το δεύτερο εξάμηνο.

Το Ιράν διαψεύδει τις πληροφορίες αυτές, ανακοινώνοντας αντίθετα αύξηση της παραγωγής του κατά σχεδόν 3,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως και σταθερές εξαγωγές που ξεπερνούν τα 2,1 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί όπως η Shell και η Total σταμάτησαν τις αγορές τους. Η Ισπανία και η Ελλάδα σταμάτησαν τις εισαγωγές τους τον Απρίλιο και η Ιταλία, ο πρώτος εισαγωγέας στην Ευρώπη του ιρανικού αργού (180.000 βαρέλια ημερησίως) αναμένεται να ακολουθήσει τους προσεχείς μήνες.

Οι ισχυρές πιέσεις της Ουάσινγκτον που απειλεί να μποϊκοτάρει τις εμπλεκόμενες εταιρίες στο εμπόριο του ιρανικού πετρελαίου, ώθησαν αρκετούς ακόμη πελάτες να μειώσουν τις αγορές τους για να αποφύγουν τις κυρώσεις.

Πέμπτος αγοραστής του ιρανικού πετρελαίου η Τουρκία, που είχε αρνηθεί μέχρι σήμερα να εφαρμόσει τις δυτικές οικονομικές κυρώσεις ανακοίνωσε από την πλευρά της μείωση κατά 20% των εισαγωγών της.